Belgija ih otpusti, a Srbija plaća

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Svakog meseca, oko 70.000 onih koji su dobili otkaz, a na birou su najmanje godinu dana, primaju novčane naknade. Sa njima su u redu za isplatu i oni koji su bez posla ostali - u inostranstvu. A takvih je, prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od januara do juna bilo tačno 1.166.

I mada je na prvi pogled nejasno zašto "srpski biro" plaća viškove radnika koje su proglasile druge zemlje, u Zavodu za socijalno osiguranje kažu da je ovo pravo garantovano međunarodnim sporazumima.

- Da bi bilo koji građanin ostvario neko pravo u slučaju nezaposlenosti, kao što je na primer novčana naknadu, on mora da provede najmanje 12 meseci na birou. A zahvaljujući ovim sporazumima, moguće je sabiranje perioda provedenog na listi nezaposlenih u Srbiji i u inostranstvu. To se, naravno, radi samo sa zemljama sa kojim imamo sklopljene ugovore - objašnjava Zoran Panović, direktor ovog Zavoda.

Samim tim, svi koji su, na primer, bez posla tavorili po biroima u Austriji, Belgiji, Norveškoj, Panami, Poljskoj, Holandiji i još 21 državi sa kojima Srbija ima bilateralne ugovore, mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu i u Srbiji, ali pod uslovom da nisu pravili "prekide u osiguranju".

U NSZ kažu da je, s druge strane, u našu zemlju iz inostranstva, od početka godine poslat 331 zahtev za proveru staža osiguranja kako bi naši državljani mogli da ostvare neka od prava u tim zemljama.

A svi koji se domognu čekova, biće isplaćivani po srpskom cenovniku bez obzira na to što im je osiguranje u slučaju nezaposlenosti bilo po tarifama nekih drugih zemalja.

- Pravo na novčanu naknadu, inače, imaju nezaposleni u slučaju prestanka radnog odnosa, bilo da je reč o radu na određeno vreme ili u slučaju privremenih i povremenih poslova, probnog rada, kao i u slučajevima otkaza zbog tehnološkog viška, otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka, ali i u slučaju premeštaja bračnog druga - objašnjavaju u NSZ i dodaju da se iznosi kreću u rasponu od 14.199 dinara pa do 28.397.

Prema njihovim podacima, spiskovi onih koje izdržava ova služba variraju svakoga meseca, pa je na početku prošle godine novac primalo 70.142, na kraju iste godine 63.395, a sada ih je 67.803.

- Prosečna isplata po nezaposlenom je 14.051 dinar i za to se svakoga meseca potroši 1.450.167.788 dinara - računaju u NSZ i dodaju da će u toku ove godine samo isplate ovih naknada republički budžet koštati najmanje 17 milijardi dinara.

ISPLATE NAJDUŽE DVE GODINE

Dužina isplate naknada zavisi od prethodnog radnog staža nezaposlenog, a najkraći interval je tri meseca. Najduži je dve godine. Najkraće se isplaćuju oni koji imaju staž kraći od pet godina, dok nezaposleni koji su radili duže od 25 godina novac mogu da primaju godinu dana. Pomoć sa biroa najduže mogu da primaju oni koji su nadomak penzije, odnosno oni kojima nedostaju dve godine da podnesu zahtev. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana