Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug

Slučaj Agrobanke je velika opomena, iako je ta banka imala malo tržišno učešće pa problemi u njoj neće dovesti do većih potresa u domaćem bankarskom sistemu , izjavio je generalni sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić. 

On je naglasio, u intervjuu za najnoviji broj časopisa "Korak" koji izdaje Privredna komora Srbije (PKS), da su banke koje posluju u našoj zemlji, a imaju najveća tržišna učešća, likvidne.

- Adekvatnost kapitala celokupnog bankarskog sektora je 19,7 odsto i najveća je u Evropi, a loši plasmani pokriveni su 120 odsto,- ukazao je Dugalić.

Prema njegovim rečima, domaće banke sa stranim kapitalom iz Srbije ne mogu da iznesu osnivački ulog već samo deo dobiti, ali je i to posle potpisivanja Bečkog sporazuma svedeno na minimum.

Dugalić tvrdi da je to što te banke imaju u Srbiji simbolično za njihove matice. On ističe i da je izvesno da Evropska unija neće dozvoliti propadanje velikih banaka, jer je svesna da bi domino efekat bio strašan.

Centralne banke koje su do sada bile značajan izvor finansiranja, neće pomagati ovdašnje banke, ali to, prema Dugalićevom mišljenju, neće izazvati problem budućih izvora finansiranja.

Postoje i drugi izvori finansiranja, rekao je Dugalić navodeći da mi nemamo problem sa manjkom novca, već što se taj novac ovde otežano plasira, jer nema zdravih firmi.

On smatra da bi država trebalo da dokapitalizuje Komercijalnu banku, jer bi eventualnom prodajom te finansijske organizacije dobila mnogo više nego što je uložila.

Komercijalna banka radi odlično, za razliku od Metals banke ili Agrobanke koje su takođe bile u većinskom državnom vlasništvu ali su propale zato što se država mešala u upravljanje, rekao je Dugalić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima

27.08.2012

Građani će biti sigurni kad kupuju nekretnine



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana