EUR 117,59 USD 99,87 CHF 109,01

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 04.08.20. :: 117.5950 rsd

Sipamo za 'hiljadarku', stižemo sve kraće

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srpski vozač je za “hiljadarku” prošle godine na današnji dan mogao na benzinskim pumpama da sipa oko osam litara benzina BMB 95, i da pređe ravno 100 kilometara.

Sada bi za crvenu novčanicu mogao da naspe svega oko 6,2 litra bezolovnog benzina i da prevali oko 78,5 kilometara.

Ista muka bi našeg vozača snašla i da u rezervoar toči benzin evro-kvaliteta (“evropremijum BMB 95”) jer je ovo gorivo u avgustu prošle godine koštalo 131, a danas i 170 dinara za litar. Ništa bolje ne prolaze ni vozači koji voze na dizel. Jer, evrodizel je prošle godine u ovo doba koštao, u proseku, oko 126 dinara za litar a danas oko 151 dinar!

Najmanje su na udaru bili vozači koji su za pokretanje svojih ljubimaca koristili tečni naftni gas. Prošle godine je TNG koštao 59,5 dinara na današnji dan, a sada oko 74,5 dinara u proseku. Ipak, i oni će vrlo brzo, kako se najavljuje, plaćati ovo gorivo i do 100 dinara za litar!

- TNG ima dovoljno ali je svuda u regionu poskupeo u nabavci, a kako se sve plaća u evrima, jasno je da prodavci nemaju mnogo prostora za manevar i zato cene idu nagore - objašnjava Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Da vozače u Srbiji čeka veoma vruća jesen na pumpama, jasno je i posle najava koje stižu da će i Vlada najverovatnije podići cene akciza na naftne derivate.

- Mi smo protiv podizanja cena akciza - kaže sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. - To bi smanjilo ionako smanjenu prodaju na pumpama, preusmerilo bi tranzit kroz Srbiju što bi izazvalo dalekosežne posledice, a pokrenuo bi se i ceo “spiralni” niz poskupljenja!

Vozače posebno iritira i to što se cene naftnih derivata značajno razlikuju od pumpe do pumpe. Tamo gde su benziske stanice blizu jedna drugoj, cene su niže, a tamo gde su “usamljene”, naftaši nazidaju cene, baš kao i na najprometnijim objektima. Tako i na pumpama iste kompanije, udaljenim samo nekoliko kilometara, imamo često i drastične razlike u ceni.

MNOGO RAZLOGA ZA POSKUPLJENJA

Vozači od Nove godine, kada su počela poskupljenja naftnih derivata, stalno slušaju raznorazne uzroke za rast cena. Razlozi su mnogobrojni - od “situacije u Libiji”, preko visokog vodostaja, zaleđenog Dunava, “krize oko Irana”, skoka cena sirove nafte na svetskim tržištima, jačanja dolara prema evru, jačanja evra prema dinaru, do slabljenje dinara prema dolaru. Samo jednom je usledilo sniženje cena naftnih derivata u Srbiji ove godine. Uoči izbora snižene su akcize za 1,5 dinara po litru goriva. Nedavno je nova vlada ispravila ovu “grešku” i vratila cene akciza na “zakonski propisan nivo”. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar