Špigl: Pariz uništava svoju industriju

Objavljeno: 21.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Nemački magazin Špigl je proteklog vikenda objavio članak pod nazivom "Kako Pariz uništava francusku industriju" optužujući francusku industrijsku politiku kako desničara tako i levičara zbog pružanja pomoći preduzećima u krizi tražeći od njih zauzvrat lojalnost na francuskom tržištu.

Nemački list podseća da je 2009. Nikola Sarkozi odobrio pomoć automobilskim kompanijama Pežo i Reno od tri mijardi evra u zamenu za garancije u vezi sa razmeštajem proizvodnih kapaciteta.

Rezultat takve politike je prevelika zavisnost Renoa od evropskog tržišta koje je sada u krizu, dok nemački Folksvagen ubira plodove politike mondijalizacije smeštajući svoje proizvodne kapacitete u Kini i Južnoj Americi.

Špigl dalje navodi da su francuskim sindikatima "odobrene prevelike povišice plata kao i da je na taj način oslabljena francuska automobilska industrija".

Nemački list kao jedan od razloga slabljenja francuske industrije navodi previliko povećanje cene rada u francuskoj automobilskoj industriji koja je između 2000. i 2010. porasla za osam odsto, dok je u Nemačkoj u istom periodu povećana za 1,6 odsto, što je nepovoljno uticalo na proces integracije ovog sektora u Francuskoj dovodeći do nemogućnosti proizvodnje luksuznih automobila. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana