Zvanični kurs Evra za dan 25.09.20. :: 117.5959 rsd

'Ajfon' uskoro legalno u prodaji u Srbiji?

Objavljeno: 21.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

Dok u susednoj Hrvatskoj ajfon može da se kupi u radnjama, u Srbiji taj pametni telefon šetaju samo oni koji su ga kupili na crnom tržištu ili u inostranstvu.

Građani će legalno moći da ga kupe i kod nas, tek kada neki od operatera konačno potpiše ugovor s Eplom, a dva operatera pregovaraju sa ovom kompanijom.

- Znam da su bar dva operatera kod nas intenzivno radila na tome u poslednjih godinu dana, ali Epl je zahtevan. On traži od njih da se obavežu da će prodati veliki broj tih telefona godišnje. Oni za svako tržište pregovaraju posebno - kaže Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije.

Prema rečima Milan Jankovića, direktora Ratela, nijedan operater još nije tražio potvrdu o saglasnosti kako bi ušao u taj posao.

- To je verovatno posledica striktnih uslova Epla, a mi smo malo tržište. Zasad nijednom operateru nismo izdali potvrdu, a niko nam je nije ni tražio - kaže Janković.

U Telenoru su nam rekli da je sada teško proceniti kada bi mogli da u ponudu uvedu i ajfon, jer to ne zavisi od njih, već od Epla.

- Telenor grupa je globalni partner Epla, ali ta kompanija pregovara sa svakom članicom grupe pojedinačno, poštujući specifičnosti tržišta po pitanju mogućeg lansiranja njihovih proizvoda. Tako je Telenor Srbija u neprestanom kontaktu s njima, a izazov je pre svega u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, a u vezi s tim i ugovornih obaveza koje se na osnovu tih procena preuzimaju - kažu u Telenoru Srbija.

U Hrvatskoj, na primer, Vip ima takav ugovor i može da prodaje ajfon, ali ne i u Srbiji.

- Pošto broj korisnika smart uređaja iz meseca u mesec raste, spremni smo da ponudimo i ajfon. Međutim, poznato je da Epl ima vrlo striktnu politiku uvođenja svojih proizvoda na nova tržišta i da se ona definiše u njihovoj centrali u Kupertinu (SAD) - kažu u Vipu.

Oni dodaju da, budući da je Telekom Austrija grupa, čiji je Vip član, već korisnik Epl proizvoda, to je solidan osnov za pregovore o datumu uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju.

Kupovina u zemljama EU

Ljubitelji koji nemaju strpljenja mogu da kupe ajfon u EU, s tim što na jedan pasoš mogu da pazare maksimalno dva aparata. U takvoj “akciji” treba računati i na povraćaj PDV-a od nešto više od 20 odsto na granici, ali zato Srbija carini takve telefone sa oko 30 odsto. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana