Dinar ubrzano galopira ka dnu

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Pre tačno nedelju dana Narodna banka Srbije donela je odluku o znatnom povećanju dinarskog dela obavezne rezerve i repo stope kako bi uticala na jačanje dinara, koji je do tada bio u padu. Rezultat je bilo rapidno slabljenje evra u roku od samo nekoliko dana pa je kurs sa 119,07 došao na samo 116,63.

Ipak, efekti prvog poteza novog guvernera Jorgovanke Tabaković bili su kratkotrajni, jer je, stigavši do ovog nivoa, dinar odmah počeo iznova da pada i u roku od samo tri dana dostigao današnji kurs od 118,3168 dinara za evro.

Činjenicu da se domaća valuta za samo nedelju dana vratila na korak od rekordno niske vrednosti dostignute pre poslednjih mera centralne banke, ekonomisti tumače kao potvrdu toga da je srpska ekonomija isuviše slaba da bi podržala ovakav nivo domaće valute te da NBS teško može da pomogne dinaru, osim ako ne bude obilato trošila devizne rezerve.

Prema rečima Ane Jolović, saradnice Centra za slobodno tržište, sa ovakvom ekonomijom ne možemo očekivati ništa drugo nego da se nastave pritisci na vrednost dinara. To, međutim, ne znači da će domaća valuta i nastaviti da slabi, bar dok „NBS ima dovoljno deviznih rezervi kojim može da brani dinar“.

- Kada centralna banka ne bi branila kurs, sigurno je da bi on bio viši. Ali, bez ozbiljne analize se ne može reći da li bi bilo bolje da se jednostavno pusti da dinar padne do ravnotežnog nivoa ili da se nastavi sa trenutnom politikom - kaže Jolovićeva.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da su reakcije tržišta pokazale da mere Narodne banke nisu bile dovoljne „da se naduva vrednost dinara“.

- Time nije vraćeno poverenje u dinar. S druge strane, dugoročno gledano, naša valuta može samo da pada, jer ne vidim da Vlada radi išta bilo na izvozu bilo na konkurentnosti privrede - kaže Kovačević.

On dodaje da je na pad dinara uticao i ministar finansija Mlađan Dinkić time što je rekao da „zbog krize neće otpuštati ljude i neće zamrzavati plate, što je isto kao da je rekao da pošto je kriza, mi ćemo sa njom živeti“.

Uz to, podseća Kovačević, finansijski sektor nije zaboravio da je on pre koliko 20 dana rekao da neće biti para za plate i penzije, pa postupaju u skladu sa time.

Dragovan Milićević, saradnik portala makroekonomija.org, smatra da su aktuelna dešavanja sa kursom samo kratkoročne oscilacije, a da su mere NBS usmerene ka dugoročnoj stabilizaciji.

- Ako kurs ode na 120 do 122 dinara, onda su ove mere bile potpuno besmislene, ali ako se zadrži u opsegu od 116 do 119 dinara, onda je jasno da je to ravnotežni nivo - navodi Milićević.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, smatra da su mere NBS išle u pravom smeru, odnosno da je trebalo da dovedu do jačanja dinara, što znači da su u poslednjih nekoliko dana posredi drugi faktori.

- Ili se iz nekog razloga odjednom pojavila velika tražnja za devizama ili su opšta očekivanja privrednika na strani slabije vrednosti dinara - zaključuje Nikolić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana