EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Banke pomažu neplatišama, savesnima ništa

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Dok mnogobrojni građani, iako na ivici egzistencije, uredno vraćaju kredite, povlastice kod bankara najčešće imaju - neplatiše. Banke su spremne da olakšaju otplatu klijentima, ali samo onima koji kasne sa otplatom rata duže od 60 ili 90 dana. Njima nude grejs period, reprogram obaveza, produžetak vraćanja zajma...

Za građane koji redovno otplaćuju obaveze, iako im zbog rasta kursa evra rata pojede sve veći deo plate - rešenja nema. Oni su za bankare i dalje uredni klijenti i nude im jedino refinansiranje dinarskim kreditima, koji su papreni.

Kamate na ove zajmove se kreću od 18 do 28 odsto godišnje, a kod većine banaka iznose od 22 do 24 odsto. "Stari" krediti su uzeti u evrima sa kamatom od devet do 14 odsto godišnje, što znači da je dinarska pozajmica gotovo duplo skuplja.

Uz to, ako je plata klijenta koji bi da umanji obaveze kod banke smanjena, samim tim mu je i lošija kreditna sposobnost, odnosno banke uglavnom odobravaju da se zarada ratom kredita optereti 60 odsto.

Za ovakve klijente jedini izbor koji sa sobom nosi mnogo pratećih troškova jeste produžavanje roka otplate na maksimalni period, a to je 100 meseci, što povećava ukupnu cenu zajma koji se vraća.

Tako klijent koji je do sada imao ratu zajma od 170 evra, ili oko 20.000 dinara, a rok otplate je bio deset godina i do kraja isplate mu je ostalo još šest godina, ukoliko pređe na dinare, rata će mu biti 16.500 dinara.

Ali da bi refinansirao stari evrokredit, mora se ponovo produžiti rok otplate na deset godina. Uz to, glavnica mu je umanjena za depozit, koji u ovom slučaju iznosi 2.500 evra.

Banka, ovaj deponovani novac nije spremna da vrati u gotovini, nego ga "utapa" u zajam. U ovom slučaju jedina "pogodnost" što mu rata više neće zavisiti od kretanja kursa, svakog meseca će biti ista i manja za oko 4.000 dinara.

Prema podacima Kreditnog biroa, građani tokom jula gotovo da se i nisu zaduživali. Krediti za refinansiranje, koji su proletos bili traženi, sada su u padu. Blagi rast imaju samo stambeni i gotovinski zajmovi. Banke su se zatvorile i kredite građanima već duže vreme odobravaju samo na kašičicu, a spisak zahteva koje treba ispuniti je sve duži.

NOVE OLAKŠICE

Narodna banka Srbije, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi uskoro da predloži u dogovoru sa bankarima, olakšice za građane koji koriste kredite. To se pre svega odnosi na stambene zajmove u švajcarskim francima, ali i na kratkoročne zajmove vezane za ovu i evropsku valutu.
Građani se ne mogu nadati "zamrzavanju" rata na dve godine, ali olakšica će svakako biti. Stanovništvo najviše zanima da li kamate na dinarske kredite koje praktično jedini i mogu da se koriste mogu da budu niže, s obzirom na to da se marže kreću i do 15 odsto. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana