Država kreše ogromne zarade u javnom sektoru

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Država će štedeti na platama zaposlenih u javnom sektoru. Umesto po 500.000, menadžerima i funkcionerima najviše - 140.000 dinara, pišu Novosti.

Najavljuju se i uštede smanjenjem broja agencija, kojih trenutno ima oko 130, a koštaju državu najmanje 800 miliona evra godišnje. Radne grupe Ministarstva finansija započele su analizu i konkretni predlozi će stići u septembru.

Država Srbija sada nema precizan spisak svih svojih tela, niti svih svojih radnika. Broj zaposlenih, ako je suditi po najavama ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, neće se smanjivati.

Tokom krize neće biti otpuštanja zaposlenih, ali ni otpremina, za koje nema para. Tako bez posla neće ostati ni zaposleni u ugašenim agencijama. Državu bi, ipak, trebalo manje da koštaju. Trenutni menadžeri zauzeće niže funkcije u drugim službama, pa će im i plate biti manje, pišu Novosti.

Novi zakon će, osim limitiranja plata, uvesti i platne razrede. Trenutno se isti poslovi, sa istim kvalifikacijama, različito vrednuju u zavisnosti od državne institucije.

Plate se sada računaju po pet različitih osnovica i oko 600 koeficijenata. Vozač u jednom ministarstvu može da prima značajno manju platu od kolege zaposlenog u agenciji. Najavljeni propis će izjednačiti njihova primanja. Razgovori sa sindikatima, međutim, tek predstoje. A tema će biti i redovno usklađivanje zarada sa troškovima života.

- Praksa je da se pre rebalansa budžeta, a on nas očekuje u septembru, sedne i pregovara sa sindikatima. Vlada efektivno radi tek dve nedelje, tako da verujemo da će poziv uslediti. Treba znati da su zarade u nekim delovima javnog sektora u Srbiji najniže u regionu i da mnoge ne pokrivaju ni prosečnu potrošačku korpu - kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije.

- Mislimo da bi se više uštede postiglo preraspodelom budžeta i ukidanjem nenamenskog trošenja. Ako govorimo o limitiranju zarada, država mora da vodi računa i o kretanju cena. One nisu limitirane, pa je standard sve gori - dodaje on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana