Gas može da bude jeftiniji, škriljci se ne isplate

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Generalni sekretar Udruženja za gas Vojislav Vuletić izjavio je da bi bilo korisno preispitati cenu gasa u Srbiji i potražiti bilo kakvu mogućnost za sniženje. Prema njegovim rečima, to bi bilo veliko olakšanje za građane.

Vuletić je rekao da očekuje da će naša zemlja za dve do tri godine moći da dobija jeftiniji gas iz Rusije, kada počne da se eksploatiše gasovod Južni tok jer veliki tranzitni deo tog gasovoda treba da prođe kroz Srbiju, što će poboljšati našu poziciju u pregovorima za nižu cenu gasa.

On je napomenuo javnost ne zna tačnu cenu po kojoj Srbijagas kupuje gas od Gasproma, jer je to poslovna tajna između dve energetske kompanije, što važi i za sve ostale zemlje, ali je naglasio da na cenu gasa utiču razni faktori - trgovački, ali i politički.

- Kada je reč o poskupljenju gasa, treba naći balans između mogućnosti potrošača i troškova prodavaca - rekao je Vuletić i naglasio da Srbijagas mora da se ponaša tržišno kako bi uspeo da naplati ono što proda i da bi mogao efikasno da posluje.

On je ukazao da je nemoguće porediti cene gasa u Srbiji i drugim zemljama regiona, jer svaka zemlja ima različit nivo sopstvenih resursa i različite količine gasa koje uvoze, što sve zajedno utiče na cenu gasa.

Govoreći o mogućnosti dobijanja nafte i gasa iz uljnih škriljaca u Aleksincu, Vuletić je rekao da je to finansijski neisplativo dok god ima nafte, ali i ekološki rizično, jer bi se u Srbiji škriljci morali eksploatisati podzemno, na velikim dubinama.

- Ni jedna od tehnologija eksploatacije škriljaca nije nova, već je samo pitanje koliko su stare tehnologije usavršene i koliko je smanjena mogućnost stvaranja otpadnih voda, pepela i šljake - rekao je on i naglasio da škriljci u Estoniji najviše služe za proizvodnju električne energije, njihovim sagorevanjem.

On je u prilog neisplativosti te tehnologije naveo da je, prema ranijim procenama, kada je cena nafte bila devet dolara za barel, nafta iz škriljaca koštala oko 40 dolara, a kad je cena nafte povećana na 40 dolara i ona iz škriljaca je porasla na 120 dolara za barel. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana