Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Treba li država da proda Telekom Srbija?

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Posle informacija da je Telekom Austrija ponovo zainteresovan za Telekom Srbija, još jednom se aktuelizuje pitanje – da li to državno preduzeće treba prodavati.

Dok se, s jedne strane, ističe da bi bilo pogrešno privatizovati „zlatnu koku”, možda i poslednju koju imamo, s druge se poručuje da državna kompanija na duži rok teško može ostati profitabilna i da će se sve teže nositi sa konkurencijom.

Mahmud Bušatlija, savetnik za investicije, smatra da Telekom ni u kom slučaju ne treba prodavati. Pogotovo ne sada.

– Ništa ne treba prodavati kako bi se zakrpila rupa u budžetu koja je napravljena lošim vođenjem ekonomske politike u proteklom periodu - smatra on.

- Telekomom se veoma dobro upravljalo proteklih godina i korisno je imati uspešnu državnu kompaniju koja ima profesionalnu upravu i profit koji može da se preliva u budžet – kaže Bušatlija, dodajući da je dobro da država ima svojinu.

Nije samo problem prodati našu najveću telekomunikacionu kompaniju, dodaje Bušatlija, nego i to što bi kao i ranije moglo da se dogodi da neodgovornom politikom taj novac ponovo ode u potrošnju.

Ni u kom slučaju ne treba razmišljati o prodaji kompanije Telekom Srbija, izjavio je Stojan Stamenković iz biltena Makroekonomske anlize i trendovi, dodajući da takvu mogućnost ne treba isključiti tokom iduće godine.

- Kompaniju Telekom ne treba prodavati. Treba sačekati neki bolji momenat. To je kao da me pitate da li treba sada prodavati stan ili kuću. Naravno da ćete ga prodati ako nemate drugi izvor prihoda. Tada ćete ga prodati i ispod cene. To je isto i sa Telekomom. Kada u svetu i okruženju počne privredni rast, tada će i njegova cena da raste - rekao je on.

S druge strane, ekonomista Milan Kovačević smatra da Telekom treba prodati što pre.

– Glavni razlog zbog kojeg treba prodati Telekom je što ta kompanija može još bolje da posluje. Osim toga, nije ni logično da država bude regulator jedne oblasti, kao što su telekomunikacije, i da u istoj toj oblasti ima svoju kompaniju, koja je i najveća na tržištu – objašnjava Kovačević, dodajući da se Telekomom ipak dobro upravljalo u proteklom periodu. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana