Zvanični kurs Evra za dan 24.09.20. :: 117.5841 rsd

Prodaja državne imovine rešenje za Srbiju?

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Mere Vlade za smanjenje budžetskog deficita još su u fazi najava, a neki put ka izlasku iz krize vide u prodaji državne imovine koja se ne koristi.

Iz Privredne komore Srbije spremaju se da sledećeg meseca Vladi predlože načine za borbu sa krizom, a prodaja imovine bi mogla da bude jedan od načina.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potvrdio je nedavno da se razmatra ta mogućnost. Zadatak nije lak, jer je za popunjavanje rupa u budžetu potrebno više od dve milijarde dinara.

Najavljene mere Vlade, kao što je povećanje poreza i akciza, kaže ekonomista Miroslav Zdravković - imaće mnogo više efekta naredne godine.

- Mere moraju da budu nepopularne, mora da se smanji potrošnja, s time što mora da se vodi računa o standardu građana. One mogu da utiču pod pretpostavkom da se potrošni deo reguliše, da se, recimo deficit smanji na nekih 60-70 milijardi dinara u idućoj godini, što bi značilo a smo nakon četiri godine izašli iz prekomerne potrošnje države - kaže Zdravković.

I dok se država bori da nadoknadi ono što nema, veliki deo onoga što ima - praktično ne koristi. To su najvećim delom vojni objekti koji se više ne koriste, ali i obradivo zemljište na kome nema ratara i vile na ekskluzivnim lokacijama.

Država poseduje blizu 700 hiljada objekata u svom vlasništvu, 100 hiljada stanova, a tu spisku nije kraj - država poseduje skoro milion hektara obradivih površina, i istu toliku površinu pod šumama, kao i pola miliona hektara građevinskog zemljišta.

Konkretan predlog da se državna imovina koja nije u funkciji proda ili iznajmi na adresu Vlade uskoro stiže iz Privredne komore Srbije. Prema rečima Gorana Rodića, ukoliko Vlada prihvati taj predlog novca bi bilo dovoljno da država ne mora da se zadužuje.

- Naše zanimanje još pre tri godine kada smo mi dogovarali koji su to potencijali koji bi mogli da se bace u funkciju privrede i države bila je cifra je oko 20 milijardi evra, ono što je realno da se stavi od 184 milijarde koje su popisane i gde postoji struktura imovine u Direkciji za imovinu Vlade Srbije - kaže on.

A tek što Vlada završi sa rebalansom budžeta za ovu, čeka je usvajanje budžeta za narednu godinu. Očekivanja ministra finansija su da deficit 2013. godine bu de smanjen za oko 100 milijardi dinara. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana