Ekonomske diplomate koštaju a ne vrede

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ekonomski ambasadori Srbije koji nisu dobro radili posao moraće da se vrate u zemlju, najavio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.

– Na osnovu izveštaja koje nam budu podneli utvrdićemo da li ćemo neke ambasadore smeniti i imenovati nove. Možda ćemo čak i ukinuti ekonomske diplomate u pojedinim zemljama ako se utvrdi da ima više štete nego koristi od njihovog postojanja – rekao je Ljajić, pod čijom su ingerencijom ekonomski ambasadori.

Srbija sada ima 27 ekonomskih ambasadora širom sveta, koji su u službi od oktobra 2010, a njihov glavni zadatak bio je da obezbede dolazak što više investitora iz zemalja domaćina. Već posle prve provere, međutim, ispostavilo se da su neki radili više nego drugi, ali i da su konkretni rezultati veoma škrti.

Država godišnje na 27 ekonomskih ambsadora troši 1.560.000 evra za plate i više od 300.000 evra za troškove stanovanja. U prvoj godini njihovog delovanja rezultati su mahom izostali. Za platu do 2.600 evra mesečno neki od naših ekonomskih izaslanika prijavljivali su tek desetak sastanaka mesečno.

Ministarstvo ekonomije tada je napravilo izveštaj iz kojeg se moglo videti da ekonomske diplomate u Moskvi, Pekingu, Sarajevu, Zagrebu, Torontu, Kijevu i Pragu nemaju gotovo nikakve rezultate. Investicije s njihovih teritorija izostale su, a Ministarstvo je taj podatak pravdalo pričom da "uloga ekonomskih diplomata nije u svim gradovima ista".

I pored tako nemušte odbrane, ostalo je zabeleženo da je Jadranka Petrović, ekonomski diplomata u Sarajevu, u izveštaju navela svega desetak sastanaka i aktivnosti u roku od mesec dana.

Ona je u te aktivnosti ubrojala čak i učestvovanje na tribinama, sajmu vina, ali i slanje poziva, obaveštenja komorama, agencijama, preduzećima o dešavanjima u Srbiji ili BiH. Od potrage za investitorima i poslovima ni reči. I njen kolega iz Podgorice Kristijan Kolaković imao je sličan učinak.

Ipak, nisu svi ekonomski ambasadori bili bez učinka. Po izveštaju Ministarstva ekonomije, aktivno uključivanje u proširenje posla nemačkog Drekslera i Leonea, jedan je od njihovih uspeha. Tu je i investicija Falkea u Leskovcu. 

Privredni ambasadori su, kaže se u izveštaju, doneli su i investiciju italijanskog Margaritelija, koji je u Kosjeriću sklopio posao s Interkopom, a samo u prvoj fazi najavljeno je ulaganje od šest miliona evra. 

Plus za diplomate je i investicija Jure u Rači i Nišu jer je taj aranžman pogurao i ekonomski savetnik u Slovačkoj, gde Korejci imaju glavno sedište za Evropu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana