Kineske radnje 'okupiraju' centre naših gradova

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Radnje sa kineskom robom sve češće niču na atraktivnim lokacijama u gradskom jezgru.

Upražnjeni lokali, gde su zakupci godinama držali male radnje, ali su zbog krize bankrotirali ili odustali od posla, otvorili su mogućnost kineskim trgovcima da se presele na bolje lokacije, pa je tako juče na mestu Srbijateksa na Terazijama 30 nikla nova robna kuća “La Sorella”.

Novi mini tržni centar “La Sorella” prostire se na 1.400 kvadrata, na dva sprata. Vlasnici su Kinezi, a tu se pored kineske može naći i španska i mađarska roba. Ponuda je šarolika, od igračaka, garderobe, obuće, predmeta za kuću...

- Na rafovima je oko 50.000 artikala. Vlasnici planiraju da otvore još nekoliko ovakvih radnji u centru Beograda, još se traže lokacije. U planu je otvaranje i u Nišu, Pančevu i Novom Sadu - kažu u ovom tržnom centru.

Da se radnje s kineskom robom sele sa do sada karakterističnih lokacija na obodu grada u sam centar, potvrđuje i Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

On kaže da postoji “tiha migracija” sa periferije i ne tako primetnih mesta ka centru i lokalima koje su napustili prethodni zakupci.

- Zna se da većinu radnji sa kineskom robom drži manji broj gazda, a oni te radnje ustupaju kineskim državljanima kao poslovođe koje imaju procenat od prodate robe i od toga isplaćuju sebi zaradu - kaže Rajić.

Pre tri godine bilo je stotinak radnji s kineskom robom, a u 2010. i 2011. godini su ili zatvarane ili su počele da se sele u napuštene lokale u užim gradskim jezgrima.

- Pad kupovne moći stanovništva od 26,5 odsto u poslednje tri godine počeo je da se oseća i kod kineskih trgovaca, pa neki od njih nisu izdržali konkurenciju. Mnogi su se preselili i u susedne zemlje: Bugarsku, Rumuniju, BiH, Makedoniju, jer kod nas zbog niskih zarada više nije toliko atraktivno kao nekada, a i sa porastom zarada u Kini kineski trgovci na evropskom kontinentu idu u one zemlje gde mogu da zarade više. Ako u tome ne uspeju, obično se vraćaju u Kinu jer ne žele da rade u Evropi za manje prihode od onih u matičnoj zemlji - kaže Rajić.

Otvorili 321 preduzeće

U Beogradu, prema podacima MUP-a, boravi 2.198 državljana Narodne Republike Kine, a po osnovu rada 1.397 osobe. Podaci APR pokazuju da je u Beogradu aktivna 321 preduzetnička radnja koju su osnovali Kinezi 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana