Bankrot spas za Grčku, ali smrt za evrozonu

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Glas Rusije

Bankrot Grčke bio bi prvi slučaj u istoriji da zemlja koja je bankrotirala ne koristi svoju monetu nego zajedničku valutu celog regiona. Jedna od neizbežnih posledica bankrotstva Atine bio bi, piše Glas Rusije, izlazak zemlje iz zone evra. 

U cilju prevladavanja krize Grčka bi morala povremeno da devalvira valutu. Sa evrom taj trik neće proći - znači treba uvesti vlastitu novčanu jedinicu.

Za samu Grčku bankrot nije novina, primećuje ruski radio. Po procenama američkih ekonomista, tokom skoro polovine svog nezavisnog postojanja - od 1830. godine - zemlja se nalazila u stanju bankrota. I danas odbijanje da se plate dugovi bilo bi za Helene najbolje rešenje.

- Iz ugla tržišne ekonomije, povremena bankrotstva su pravilo: za Grčku to bi moglo biti gorka, ali korisna pilula - siguran je direktor fonda Centar za razvoj tržišta kapitala Jurij Danilov.

- To je normalna situacija za tržišnu ekonomiju, ona se događa stalno. Bankrotstvo, kao i bilo koja kriza, ima pozitivan uticaj na kapitalističke ekonomije, odstranjujući nekakvu strukturnu disproporciju. Mi samo imamo slučaj sa čitavim nizom strukturnih neravnoteža, koje će na bolan način biti eleminisane bankrotstvom Grčke - kaže Danilov.

Mnogi stručnjaci su ubeđeni, da delimični otpisi dugova, odlaganja plaćanja, zajedno sa novim kreditima samo konzerviraju dužničku krizu. Ali, kako naglašava direktor Instituta za globalizaciju i socijalna kretanja Boris Kagarlickij, ono što je dobro za Grčku, loše je za njene kreditore.

- Bankrot znači, da štetu neće pretrpeti zemlja, nego njeni kreditori. Problem je u tome što treba sprečiti Grčku da preduzme akcije koje će joj omogućiti da pobegne od poverilaca. Ne dozvoliti bankrot, kao jedini način spasavanja u određenom slučaju - mišljenja je Kagarlickij.

Nemačka, kao glavni grčki poverilac, želi da zadrži zemlju u evrozoni i sačuva je od bankrota, minimizirajući prateće troškove. Ali mogućnost grčkog bankrota plaši ne samo Nemce. Tenziju osećaju i oni, kojima Grci ništa ne duguju.

U tome su sve odlike, sve mane situacije, kaže Danilov. Zbog toga je za potencijalni bankrot prikovana pažnja investitora. To će biti gubitak za sve članove valutnog saveza, za celu regionalnu ekonomiju. Sistemski to je teži bankrot, nego sve što smo videli. To nije jednostavno dužnička kriza, to je monetarno dužnička kriza s svim svojim posledicama.

Evroskeptici kažu, da bi primer Grčke mogao biti samo prvi potok koji će dovesti do proboja brane. A dužnika u evrozoni ima sasvim dovoljno.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana