Država 'bacila oko' na devizne rezerve

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Devizne rezerve Srbije iznose 10,16 milijardi evra - lepa suma pa nije čudo što su oni koji bi da odjednom razviju privredu u Srbiji bacili oko na nju.  Kako je rekao jedan od vodećih političara u novoj Vladi Velimir Ilić, devizne rezerve treba trošiti ali „ne u velikoj meri”, dakle samo malo. 

To malo moglo bi, međutim, potencijalno skupo koštati građane koji u bankama imaju deviznu štednju. Ona sada kod nas prelazi devet milijardi evra. Od te sume banke su obavezne da u obaveznu rezervu kod NBS-a ostave 40 odsto. Što će reći da deo obaveznih rezervi sadrži i milijarde evra od štednih uloga.

Šta bi bilo kada bi nadležni naglo poželeli privredni razvoj pa malo jače krenuli da troše taj novac? Poznato je da zakon garantuje štedišama njihove uloge u slučaju kraha banke. Međutim, oni koji još unovčavaju obveznice stare devizne štednje dobro se sećaju da garancije države ne daju potpunu sigurnost.

Da li bi se i s novom deviznom štednjom to moglo dogoditi kada bi se taj novac upotrebio za razvoj? Ako bi oni što su planirali razvoj iz tih para preterali, moglo bi. Tako bismo, verovatno, silom prilika dobili nove obveznice za noviju štednju. Svi koji imaju makar evro štednje u banci će na to reći: daleko bilo.

Koji je to nivo deviznih rezervi ispod kojih Srbija ne bi smela da padne, a da pri tom redovno ispunjava sve obaveze i daje bar minimum sigurnosti građanima i privrednicima? O tome će se razgovarati s MMF-om kada pregovori počnu, a to se očekuje uskoro.

Šta, pak, da rade građani kojima su devize oročene u bankama bar do početka novembra i Nedelje štednje? To će moći da naslute po prvim potezima razvojne politike i načinu na koji će se Narodna banka uključiti u to.

Ukoliko nas preplave "rezervni i razvojni" jeftini krediti, imaće i te kako razloga za zabrinutost pa je najbolje da budu maksimalno oprezni. Jer, kako je rekla sama taze guvernerka Jorgovanka Tabaković u filozofskom raspoloženju prošle sedmice u Skupštini, "Šta bi bilo da smo, a nismo?" Tome treba dodati "zaštitili svoje uloge".

Da oprez nije na odmet govori i to što su i Međunarodni monetrani fond i Svetska banka zabrinuti zbog zakonskih promena vezanih za rad Narodne banke Srbije, a koje su omogućile brzometnu smenu u guvernerskom kabinetu. Istina, u ovom trenutku nema razloga za paniku, ali za oprez i te kako ima.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana