Madžar: Šoškić je trebalo da se bori

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug

Ostavka guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejana Šoškića učinila je deplasiranim donošenje izmena Zakona o NBS, ali će parlament verovatno nastaviti rad na tom pravnom aktu jer je položaj centralne banke u sadašnjem finansijskom sistemu prilično čudan, smatraju ekonomski analitičari i međunarodni eksperti.

Cilj najavljenih izmena Zakona o NBS bio je da se stvore zakonski uslovi za smenu Šoškića pa su sada te izmene deplasirane jer je guverner podneo ostavku, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On kaže da je ostavka Šoškića logična posledica trenutne situacije u Srbiji.

- To ne znači da se slažem sa takvim načinom smenjivanja guvernera ali to je činjenica. Na žalost i prethodni (guverneri) su na sličan način otišli sa položaja. Ovo nije ništa novo nego je nastavak jedne ružne i loše prakse - ukazao je Savić.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da predložene izmene Zakona o NBS nisu dobre nezavisno od ostavke Šoškića, jer je nezavisnost centralne banke jedna od civilizacijskih tvorevina i važna komponenta opšteg ambijenta privređivanja od koga zavisi priliv stranih investicija i domaćih ulaganja.

Madžar smatra, međutim, da Šoškić nije trebalo da podnese ostavku, već da se bori jer bi dobio podršku u široj javnosti, a postigao bi, ako ništa, "da se vlast kompromituje".

- Što se međunarodna javnost 'narogušila' to je očekivano i loše će uticati na priliv stranih investicija i opštu poslovnu klimu - ocenio je Madžar.

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je pogrešno bilo to što je glavni zadatak NBS bio ograničavanje inflacije, već da je centralna banka trebalo da vodi računa da domaća valuta ne bude precenjena, kako ne bi došlo do pada privrednih aktivnosti u zemlji.

- Guverner Šoškić je od avgusta 2010. do sada na odbranu dinara potrošio tri milijarde evra, a od toga su korist imali samo tajkuni koji su se bogatili uvozom svega i svačega, jer je tome pogodovao nizak kurs evra, koji je takođe doprineo i da 700.000 građana Srbije sada odlazi u inostranstvo na letovanje, jer je tamo jeftinije - tvrdi Kovačević.

On smatra da je dosadašnji guverner imao preveliku moć, jer je raspolagao i ovlašćenjem da samostalno bira Savet guvernera, u koji su ušli i ljudi kojima to uopšte nije struka. Dodao je i da najviše zamera Šoškiću što je pristajao na kompromise.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana