Press: Šoškića izdali njegovi ljudi

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić prekjuče ceo dan čitao Predlog zakona o NBS uveravajući saradnike da neće podneti ostavku, da bi juče promenio odluku pod pritiskom Dinkićevih ljudi, piše Press. 

On je podneo neopozivu ostavku na mesto guvernera, a kao razlog je naveo predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje bitno narušavaju nezavisnost NBS.

Kako Press piše, u NBS su svi ostali šokirani kada su čuli da je Šoškić podneo ostavku, jer nikoga od saradnika nije unapred obavestio da će to učiniti.

Samo dan ranije, u sredu ujutro, Šoškić je rekao saradnicima da neće podneti ostavku na mesto guvernera, ali je atmosfera postala napeta kada su videli šta piše u Predlogu izmene Zakona o NBS.

- Tada je nastao pravi kolaps u NBS. Svi, zajedno sa Šoškićem, čitali su novi zakon i bili zapanjeni sadržajem. Ocenili su da je zakon katastrofalan i počeli da napadaju Šoškića zašto se ranije nije obratio međunarodnim institucijama, poput MMF-a i EU... Zašto ranije nije urgirao da se neko umeša i spase NBS - priča jedan od vodećih ljudi u Narodnoj banci.

Kako dodaje, Šoškića su još pre desetak dana izdali najbliži saradnici, inače bliski sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, što je verovatno doprinelo surovim napadima na guvernera.

- Saradnici su ga savetovali da trguje ostavkom kao što je to uradio i njegov prethodnik Radovan Jelašić. On je tada znao da mu se sprema ostavka na isti način kao i sada Šoškiću, ali je rekao da će sam otići iz NBS ukoliko se usvoje amandmani koje je spremio, a koji su potpuno zaštitili NBS. Ipak, Šoškić je juče ujutru rekao da razmišlja o ostavci. Kada je oko pola šest po podne zvanično podneo ostavku, niko nije mogao da veruje. Ne zna se kada je doneo konačnu odluku - kaže naš sagovornik.

U NBS su najzabrinutiji uvođenjem direktora Uprave za nadzor finansijskih institucija u novom zakonu.

- To praktično znači da će Srbija imati dva guvernera, što postoji samo u Estoniji. Oni imaju ista ovlašćenja, sve odluke i dokumente moraju obojica da potpišu. Ne odgovaraju jedan drugom, već samo Skupštini. Niko nije mogao da shvati zašto je nova vlada ubacila tako nešto u zakon - kaže sagovornik Pressa.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana