Zvanični kurs Evra za dan 29.09.20. :: 117.5792 rsd

Nemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

U Nemačkoj i dalje nedostaju inženjeri, lekari i informatičari. Da bi ih privukla stručnjake iz inostranstva, nemačka vlada namerava da olakša dolazak visokokvalifikovanoj radnoj snazi iz zemalja koje nisu članice EU. 

Ono što je za Sjedinjene Američke Države „Zelena karta“, za Evropu bi trebalo da bude „Plava karta“.

Odlukom Brisela iz 2009. godine, visokokvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi omogućiti jednaka prava. Nemačka vlada uzela je tri godine vremena, da u delo sprovede tu odluku u uvede „Plavu kartu Evropske unije“.

Pred demografskim činjenicama više niko ne može da zatvara oči. Nemačkoj će do 2030. godine nedostajati šest miliona radnika, pokazuje najnovija procena Savezne agencije za rad.

Dokaz o zaradi više nije prepreka

Najveća prepreka za dolazak na nemačko radno tržište do sada je bio dokaz o zaradi, koji su radnici iz zemalja koje nisu članice EU morali da dostave. Minimalna zarada je morala da bude 66.000 evra godišnje. To je sada izmenjeno.

Stručnjaci su u Nemačkoj dobrodošli. Onaj ko želi da dobije „Plavu kartu“ potrebno je da priloži fakultetsku diplomu i da zarađuje najmanje 44.000 evra godišnje. U tom slučaju, dobija radnu dozvolu, a posle tri godine rada i neograničenu dozvolu boravka.

Pravo na rad takođe će imati i bračni partneri koji neće morati da dostavljaju potvrdu o znanju jezika. Za doktore, inženjere i informatičare, koji su u Nemačkoj posebno traženi, platni prag spušten je na čak 35.000 evra.

- Smanjenje granice zarada svakako će imati efekta. Siguran sam da će broj visoko-obrazovanih stručnjaka iz inostranstva porasti zahvaljujući Plavoj karti - kaže stručnjak za tržište rada Holger Šefer.

Nemačka ima atraktivno tržište rada

On ne veruje da će kriza evra negativno uticati i kaže: „Nemačka je atraktivna zbog jakog tržišta rada, u odnosu na druge zemlje. Mislim da je čak postala još atraktivnija u odnosu na zemlje kao što je Velika Britanija koja ima velikih problema na tržištu rada.“

Međutim, Nemačka će na primer u Indiji morati da se potrudi da bi postala poznatija kao zemlja sa dobrim perspektivama za posao.

- Druge zemlje se bolje prodaju, pozivaju na sajmove ili kulturne priredbe. Prema mom mišljenju i Nemačka bi morala isto da radi kako bi postala interesantnija za studente i buduće poslodavce - kaže Savita Mehta sa Univerziteta u Nju Delhiju.

Pravo na „Plavu kartu“ imaće i strani studenti u Nemačkoj, ukoliko pronađu posao u svojoj struci godinu dana po završetku studija.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana