Senat SAD: Odlazak Grčke uvod u katastrofu

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Izlazak Grčke iz evrozone imao bi katastrofalne posledice po Evropu, ocenjeno je na sednici Odbora za spoljne poslove američkog Senata, ali je data različita ocena kolike su šanse da do toga dođe do kraja ove godine.

Predsedavajuća Odbora, senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin istakla je da je Evropa najvažniji saveznik SAD i najveće tržište za izvoz američkih proizvoda i da Sjedinjenim Državama treba jaka Evropska unija, kao i obrnuto.

Govoreći o trenutnoj krizi u EU, ona je ocenila da mere štednje, kao samostalna mera neće biti dovoljne za rešenje problema, već se založila za strukturne reforme u Uniji. Troje eksperata koji su pozvani na saslušanje u Senat, iznelo je međutim različite ocene šta predstoji evrozoni i EU. 

Potpredsednica Atlantskog saveta Franses Burvel i predstavnik Piterson instituta za međunarodnu ekonomiju Nikola Veron izneli su optimistička očekivanja, dok je profesor ekonomije sa Masačusets instituta za tehnologiju Sajmon Džonson ocenio da slede teška vremena za Evropu.

Burvelova je ocenila da je kriza politička isto koliko je i ekonomska, i da neće biti skoro završena.

- Nećemo ustati jednog dana i konstatovati da je prošla. Ako ne dođe do promena, slabe evropske ekonomije će postati meta sumnjivih investitora -dodala je ona.

Burvelova se složila sa Veronom da Grčka neće napustiti evrozonu, jer bi cena izlaska samo za tu zemlju iznosila između 30 i 50 milijardi evra.

Veron je kazao da bi izlazak Grčke doveo do domino efekta i da onda ne bi bilo spasa evrozoni, izrazivši optimizam da se baš zato neće dozvoliti izlazak. S druge strane, profesor Džonson smatra da su šanse da Grčka napusti evrozonu do kraja godine čak 90 odsto. 

- To ne mora automatski da znači i krah evrozone. Zavisi da li će onda ostale zemlje ostaviti na vetrometini Italiju, Španiju i Portugaliju ili će nešto preduzeti - kazao je Džonson.

On je rekao da se zavaravaju oni koji misle da Evropska centralna banka sama može da reši probleme evrozone i dodao da je kriza samo kraj kreditnog buma koji je poslednjih godina zahvatio Evropu i SAD.

- Jezgro evrozone će morati da se promeni, a pitanje je da li će Francuska ostati u njemu. Na kraju će biti zajedničke valute, i biće veći pritisak na nas u SAD tada - zaključio je Džonson. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana