Nikolić najavio smenu Šoškića, EU sprema 'oštru reakciju'

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je veoma realno da epilog današnje sednice Skupštine Srbije bude smena guvernera Narodne banke Dejana Šoškića.

Nikolić je u intervjuu televiziji Pink rekao da je proteklih 12 godina svaka nova vlast imala potrebu da ima guvernera Narodne banke u kojeg će imati poverenja i zapitao se zbog čega se digla velika prašina oko promene guvernera. 

- Sačekajte, ako Skupština promeni guvernera Narodne banke Srbije, a može da ga promeni po zakonu, procenite njegov rad. Mi loše ocenjujemo rad guvernera Narodne banke Srbije - kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije ocenio je da je veliki deo privrede Srbije nestao zato što se zaduživao po jednom kursu dinara, a danas se dug otplaćuje po 50 odsto većem kursu.

SNS: Sa kojim tajkunima je Šoškić kontaktirao

Takođe, Srpska napredna stranka navodi da treba istražiti sve što je Narodna banka Srbije radila u prethodnom periodu i da, ukoliko se ustanovi da je bilo neregularnosti, krivce treba pozvati na odgovornost.

Kako tvrde naprednjaci, "neprihvatljive su i licemerne" ocene predstavnika prethodne vlasti da će izmene Zakona o Narodnoj banci prouzrokovati urušavanje finansijskog sistema i dovesti do nestabilnosti kursa.

Kako se navodi u saopštenju SNS, "upravo je kriminalna ekonomska, monetarna i fiskalna politika", koja je vođena za vreme vlasti DS, doprinela "ogromnim problemima" u kojima se Srbija danas nalazi.

To se, kako navode naprednjaci, može videti i u činjenici da je domaća valuta u prethodne četiri godine izgubila oko 50 odsto vrednosti u odnosu na evro, kao i u tome da je više od četvrt miliona građana ostalo bez posla.

SNS zahteva da nadležni državni organi "ispitaju tačnost informacije da je NBS oštećena za više od 300 miliona evra zahvaljujući mahinacijama rukovodstva banke na čelu sa guvernerom Dejanom Šoškićem".

U toj stranci navode i da bi "bilo dobro" da Šoškić kaže "sa kojim je tajkunima imao kontakte, kada je, navodno, od njega traženo da deo deviznih rezervi Srbije upotrebi za finansiranje njihovih poslovnih poduhvata, o čemu je sam govorio".

EU će “oštro reagovati“ zbog Zakona o NBS

Istovremeno, u Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

- Veoma pažljivo pratimo situaciju u vezi sa najavljenim izmenama zakona i smenom guvernera i može se reći da smo zabrinuti - rekao je izveštaču Tanjuga funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je rekao da će Komisija zvanično reagovati "i to veoma oštro" ukoliko Skupština Srbije sutra usvoji izmene Zakona o Centralnoj banci koje je Vlada predložila.

Najavljenim izmenama se skupštinskoj većini omogućava da direktno smenjuje i postavlja guvernera i viceguvernera Centralne banke.

U EU, međutim, ovo vide kao pokušaj stavljanja centralne banke pod direktnu političku kontrolu, što je suprotno temeljnim evropskim poveljama i zakonima.

Koliko se u EU ozbiljno shvata nezavisnost centralnih banaka od političkih vlasti videlo se nedavno na primeru Mađarske, kada je vlada premijera Viktora Orbana morala pod pritiskom Brisela da poništi sličnu odluku u vezi sa smenom guvernera tamošnje centralne banke.
 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana