EUR 117,59 USD 99,61 CHF 109,30

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 14.08.20. :: 117.5804 rsd

I Amerikanci u akciji: Kupujmo domaće

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Huffington Post

Zbog sve veće nezaposlenost prouzrokovane preseljenjem fabrika u zemlje gde je su nadnice manje, u SAD je pokrenut sajt koji propagira kupovinu domaće robe.

Američki analitičari u svojim jadikovkama o izgubljenom potencijalu američke privrede često kao uzrok imaju činjenicu da se sve manje robe proizvodi u Americi. Fabrike se zatvaraju i premeštaju do udaljenih krajeva sveta gde radnici dobijaju dnevnicu manju nego što njihov američki kolega potroši za jutarnju kafu.

Zato se u Americi javio “Projekat američki brend” koji je pokrenu Kristijan Morisen koji smatra da u Americi i dalje postoje preduzeća koja su sposobna da uz pomoć inovativnih ideja proizvode robu u Americi i da to može da bude ekonomski isplatljivo, i da istovremeno omogući nova radna mesta.

Zato je Morisen pokrenuo sajt na kome ocenjuje koliko je neki proizvod američki. Tu se daju ocene o tome da li je firma u SAD-u, da li prihod ostaje u Americi, koliko se njihovih sirovina nabavlja u zemlji i koliko se oslanjaju na američku radnu snagu.

- I mi smo mislili, kao i mnogi drugi, da se kvalitetni proizvodi više ne proizvode u SAD-u. Na sreću prevarili smo se. Kada smo počeli da tražimo, našli smo dosta sjajnih kompanija koje prave odlične proizvode, ali mnogima od njih prodaja baš ne ide najbolje - kaže Morisen.

Mnoge kompanije koje su dostigli određeni razvitak kada žele da pređu na naredni nivo krenu logikom smanjenja troškova tako da premeštaju fabriku u Kinu, Meksiko ili Indiju.

Ali ima i onih kompanija koje su sada u centru pažnje “Projekta američki brend”. Takva je kompanija “Henki Penki” koja se bavi proizvodnjom intimnog rublja. Lida Orzek, generalna direktorka ove kompanije kaže da voli kada može da ima biznis koji će držati na oku.

- Kada je fabrika ovde možemo da pratimo šta se radi u njoj i da se uverimo da se sve radi kako smo planirali. Pored toga mi time zapošljavamo Amerikance - kaže Orzek.

Od ovog projekta se mnogo očekuje. Iako se veliki deo javnosti nema poverenja u biznis u Americi, javlja se sve više onih koji smatraju da je ključ, koji će da spreči narastajuću nezaposlenost, u identifikovanju kompanija koje proizvode u Americi i fokusiranju na njihovu dobru stranu, kako bi se podstakao njihov rast.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana