Zvanični kurs Evra za dan 29.09.20. :: 117.5792 rsd

Dužnička kriza kuca i na naša vrata

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Posle Grčke, Španije, Portugala i drugih zemlja koji imaju problem sa javnim dugom, dužnička kriza stigla je i do Balkana.

Ceo Balkan je trenutno pogođen krizom jer je tržišta Evropske unije na koje zemlje iz regiona izvoze zahvatila kriza, piše berlinski dnevnik Velt.

Prema rezultatima analize koju je sprovela firma "Ekonomist intelidžens junit", Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Srbija su najviše patile zbog krize koja je izbila 2008.

U međuvremenu, uprkos blagom privrednom usponu, te zemlje nisu dostigle nivo privrednog rasta koji je postojao pre izbijanja krize.Velt navodi priznanje hrvatskog ministra finansija Slavka Linića da je u toj zemlji ekonomska situacija "ekstremno teška i postače još teža".

- Da bismo rešili naše probleme morali bi zapravo više da trošimo, ali nemamo nikavog drugog izbora osim da štedimo - opisao je Linić dilemu u Hrvatskoj.

Podsećajući da su od nekadašnjih komunističkih zemalja, pre svih zemlje zapadnog Balkana bile pogođene globalnom finansijskom krizom, nemački mediji pišu kako je Zapadni Balkan po tradiciji strukturno slab region, koji ne raspolaže sa dovoljno industrijskih proizvoda za izvoz i uporedo se bori sa visoko zaduženim privatnim sektorom.

S obzirom na političke nestabilnosti, zatim na rastući strah da se uđe u rizik, na povećane kamate i relativno visoku zaduženost, taj region sve više zaostaje za dinamičnijim ekonomijama istočne i srednje Evrope.

I najnoviji podaci Eurostata, statističke agencije EU, o bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika pokazuju da regionu predstoji dug put u procesu oporavka.

U Bosni i Hercegovini BDP iznosi 29 odsto od proseka u 27 zemalja clanica EU, u Albaniji 31, Srbiji 35, Makedoniji 36, a u Crnoj Gori 43 odsto. U Hrvatskoj, budućoj clanici EU, taj procenat je 61 odsto, a u Sloveniji, koja je 2004. primljena u Uniju, iznosi 84 odsto.

Prema navodima Svetske banke, u zemljama jugoistočne Evrope takođe raste siromaštvo. U šest zemalja jugoistocne Evrope - Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, prema procenama Svetske banke, 7,8 odsto stanovništva pati od ekstremnog siromaštva i dnevno živi sa manje od 2,5 dolara. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana