Obveznice će nas koštati 'ko svetog Petra kajgana'

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Alo

Rekordno visoke kamatne stope, po kojima vlada odlazećeg premijera Mirka Cvetkovića prodaje državne vrednosne papire kako bi zakrpila rupe u budžetu, raduje globalne, mahom američke investitore koji u sve većem broju „otkrivaju“ naše investiciono tržište, ali njihovi dolari će nas, po oceni stručnjaka, koštati ko svetog Petra kajgana!

Primera radi, dug Srbije samo po osnovu emisije evroobveznica od milijardu dolara je za nepunih godinu dana uvećan za čak 200 miliona dolara zbog jačanja američke valute.

Ove obveznice, sa rokom dospeća od 10 godina, Srbija je emitovala krajem septembra 2011, što je premijer Cvetković okarakterisao kao „istorijski događaj za Srbiju jer se prvi put državna hartija od vrednosti kotira na evropskom tržištu“. Međutim, od 22. septembra, kada su te obveznice emitovane, srednji kurs američke valute porastao je sa 74,92 na 95,44 dinara.

Na taj način su dinarske obaveze za otplatu ove pozajmice uvećane za astronomskih 20,52 milijarde dinara, što je četiri puta više i od ugovorene kamate od 7,25 odsto.

- Ovo dokazuje da je prodaja deviznih obveznica bio loš potez vlade, pogotovu što su dobijena sredstva odmah utrošena za krpljenje budžeta, a ne za razvoj. Pitanje je koliki će dug po tom osnovu narasti do trenutka vraćanja, a bojim se da će nas koštati ko svetog Petra kajgana - ocenio je Dragovan Milićević iz Udruženja finansijskih analitičara Srbije.

On dodaje da je država od početka ove godine prodala preko 157 milijardi dinara odnosno preko 1,5 milijardi evra dinarskih obveznica. Istovremno je prodato i evroobveznica u visini od preko 350 miliona evra.

- Međutim, ono što je aspolutno problematično jeste nivo kamatnih stopa koji se za dinarske obveznice kreće od 13 do 14,7 odsto na godišnjem nivou, a za evroobveznice i preko šest odsto godišnje. Država je finansirajući se na ovaj način, a po sistemu to će neko drugi da plati, već istisnula privredu sa finansijskog tržišta za gotovo dve milijarde evra samo za prvih šest meseci. S tim mora hitno da se prekine jer s ovakvim stanjem u privredi te dugove nećemo moći da platimo - zaključio je Milićević.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić ističe da visinu kamatnih stopa za prodaju dinarskih državnih zapisa posredno diktira NBS kroz referentnu kamatnu stopu, koja je sada 10,25 odsto, ali ne misli da je zaduživanje Srbije po toj ceni problematično.

- To potvrđuje veliko interesovanje stranih investitora za naše zapise koji i ističu da je Srbija nisko zadužena zemlja i da ima veliku perspektivu razvoja - izjavio je Nikezić.

Povodom potencijalnih gubitaka po osnovu kursnih razlika za emisiju evroobveznica od milijardu dolara, on ističe da one dospevaju na naplatu za 10 godina i da je nemoguće predvideti kakav će kurs tada biti.

Inače, prema podacima CIA, veću referentnu kamatnu stopu od Srbije ima samo 18 zemalja u celom svetu.

Javni dug veći za 6,6 milijardi evra ili 52,3 u sekundi

Od formiranja odlazeće vlade, javni dug je povećan za 6,6 milijardi evra, što daje 4,5 miliona evra dnevno ili 52,3 evra u sekundi. Unutrašnji dug je povećan za 2,3 milijarde na 5,5, spoljni za 2,8 na 7,4 milijarde, a indirektne obaveze za 1,5 milijardi evra na 2,3 milijarde evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana