Francuski bogataši beže u zemlje sa nižim porezima

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Zbog najave predsednika Fransoa Olanda da će milioneri plaćati porez i do 75 odsto, sve je više francuskih bogataša koji se iseljavaju u zemlje kao što su Švajcarska ili Britanija, gde ih dočekuju raširenih ruku.

London, Cirih ili Brisel? Za francuske superbogataše ovih dana više je nego aktuelno pitanje, jer je nova levičarska vlada pod predsednikom Olandom proteklih nedelja jasno stavila do znanja da će obećanja iz predizborne kampanje sprovesti u delo.

To znači da bi svako ko ima mnogo novca, trebalo mnogo više da doprinese saniranju polupraznog državnog budžeta, odnosno da bi porez na prihod onih koji zarađuju više od milion evra godišnje trebalo da se poveća na 75 odsto.

Agenti za nekretnine navode da je u toku prava navala francuskih klijenata koji razmišljaju o prodaji imovine i iseljavanju iz Francuske. Među njima su investicioni bankari, bogati naslednici ili penzionisani lekari.

Direktor kompanije za prodaju nekretnina Sotebis u Francuskoj Aleksander Kraft kaže da je njegova kompanija od aprila do juna prodala više od 100 kuća, čija je pojedinačna cena viša od 1,7 miliona evra. Karakteristično je da je istovremeno za 30 odsto povećana tražnja za luksuznim kućama u Britaniji. 

- Od dolaska socijalista na vlast u Francuskoj zatrpani smo zahtevima bogatih Francuza koji bi hteli da plaćaju porez u Švajcarskoj - rekao je poreski konsultant Žil Martin švajcarskim medijima.

Svi oni imaju osećaj da ih država "progoni zbog njihovog bogatstva" i žele da se presele u zemlje koje pokazuju "naklonost prema tom njihovom bogatstvu", komentariše pariski finansijski ekspert Žerom Bar za Figaro.

- Čim neko u ovoj zemlji ima malo novca, odmah prstom upiru u njega - kaže on i dodaje da bi, s obzirom na raspoloženje u zemlji, preporučio bogatima da se odreknu luksuznih automobila.

Stiče se utisak da će Britanija oberučke prihvatiti francuske milionere, a to je prošlog meseca najavio i britanski premijer Dejvid Kameron.

- Poželeću im dobrodošlicu, a oni će moći da plaćaju porez u Britaniji čime će izdvajati novac za našu zdravstvenu službu, školstvo i ostalo - rekao je Kameron. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana