Dinar pada li pada, ništa čudno

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Kretanja kursa dinara prema evru poslednjih dana nisu neuobičajena i ne predstavljaju razlog za uznemirenje, kažu ekonomisti.

Prema njihovim rečima, uzrok slabljenja domaće valute i dalje su fundamentalni faktori koji leže u slabosti srpske privrede.

Teško je predvideti u kom periodu i kojim intenzitetom će se događati dnevne fluktuacije kursa dinara, ali da je slabljenje generalni trend zbog dospelih obaveza Srbije po osnovu dugova, kaže Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

- U pitanju je cena koju plaćamo po prethodnom zaduživanju, najvećim delom dospevaju obaveze javnog i privatnog sektora i banke kupuju evre za račun svojih kljenata da podmire te obaveze - precizirao je Grubišić.

Kako je naveo, samo u toku ove godine dospevaju na naplatu obaveze od oko 3,3 do 3,5 milijardi evra po osnovu spoljnog duga, odnosno i dugovi države i dugovi privrede.

Prema rečima Grubišića, Srbija i dalje mora da se razdužuje, u zemlju ne ulaze devize u dovoljnoj količini, i država sve slabije uspeva da plasira svoje hartije od vrednosti.

On je ukazao da na kretanje kursa i dalje utiču elementi neizvesnosti oko postizanja novog aranžmana sa MMF-om, rast javnog duga i premija na rizik zemlje.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ocenio je da kolebanja kursa poslednjih dana nisu neuobičajena i da se radi o pomeranjima od nekoliko desetina para koja nisu dramatična.

Nikolić je naglasio da bi u suprotnom Narodna banka Srbije intervenisala na deviznom tržištu.

- Ovo su neke normalne stvari, redovne, jeste možda nešto veći pritisak na strani tražnje, ali ništa neoubičajeno, da je drugačije imali bismo svakako intervencije centralne banke - dodao je Nikolić.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana