Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Rubini: Privrede sveta će potpuno stati

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Ekonomista Nurijel Rubini i dalje stoji iza procene da će naredne godine svet zahvatiti "savršena oluja". On navodi da će privrede širom sveta ili da uspore ili potpuno da stanu, dok geopolitički rizici i dalje rastu, a dužnička kriza u evrozoni se produbljuje.

Rubini, profesor na Univerzitetu u Njujorku, poznat i kao "Dr Propast" jer je predvideo finansijsku krizu 2008. godine, istakao je pet faktora koji bi mogli da ugroze svetsku privredu.

To su pogoršanje dužničke krize u Evropi, povećanja poreza i smanjenje potrošnje u SAD-u, što bi moglo da odvede najveću svetsku ekonomiju u recesiju, oštro usporavanje rasta kineske privrede, dalje usporavanje tržišta i vojni sukob s Iranom.

- Naredne godine će limenka biti prevelika da bi je samo šutnuli nogom niz put ... a onda sledi globalna 'savršena oluja' - rekao je Rubini.

Rubinijeva mračna prognoza 2013. godine nije nova, no dobija na težini jer usporavanje rasta najvećih ekonomija i evropska dužnička kriza izazivaju turbulencije na finansijskim tržištima.

Rubini ove godine očekuje stagnaciju cena američkih akcija, dok bi naredne godine mogle oštro da padnu, a Fed neće moći puno da učini da bi to zaustavio.

- Moglo bi da dođe do blagog uspona cena akcija ove godine, jer bi ulagače moglo da ohrabri dalje kvantitativno popuštanje monetarne politike Feda, međutim, ukolio privreda slabi, to će da pritisne zarade kompanija ka dole - rekao je Rubini.

On smatra da bi Fed mogao biti prisiljen na nekonvencionalne opcije u vođenju monetarne politike, s obzirom da podsticajni efekti talasa kvantitativnog popuštanja, štampanja novca kako bi se kupovale državne obveznice, vremenom jenjavaju. 

Nekonvencionalne politike, prema Rubiniju, mogu da uključuju ciljanje prinosa na 10-godišnje američke obveznice na jedan posto, vođenje politike kreditnog popuštanja pre nego kvantitativnog, ciljanje nominalnog BDP-a, ciljanje nivoa cena i puno drugih stvari koje su više ezoterične. Na kraju, ako sve pođe po zlu, oni bi (Fed) čak mogao da kupuje akcije. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana