Šoškić poručio kritičarima: Nisam kriv

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da ne stoji nijedna kritika na njegov račun da je on odgovoran za pad deviznog kursa, rast inflacije i da nije na vreme upozorio da će javni dug preći dogovoreni nivo od 45 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Komentarišući kritike mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića da je NBS odgovorna za visoke bankarske kamate, Šoškić je rekao da se radi "o jačoj političkoj retorici, ali da te kritike ne stoje", jer je razlog za visoke kamate visoka riziko premija Srbije, a na to utiče i visoki nivo korupcije u zemlji.

Šoškić je rekao i da ga do sada nisu kontaktirali lideri stranaka koji treba da formiraju novu vladu izuzev što su upućivali kritike preko medija, dodajući da je "i to njihovo legitimno pravo". On je ranije najavio da nema nameru da podnosi ostavku.

Guverner NBS se saglasio da su bankarske kamate u Srbiji visoke, naglašavajući da nisu banke krive za to već stanje u privredi koja sve manje radi i slabije izvozi, visoka riziko premija zemlje, zbog čega banke moraju skuplje da plaćaju kapital u inostranstvu, a onda moraju da ga skuplje naplaćuju kroz veće kamate na kredite u Srbiji.

Istovremeno, u odgovoru na kritiku lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića da nije na vreme alarmirao da je javni dug visok i da će preći zacrtanu granicu od 45 odsto BDP-a, Šoškić je rekao da to jednostavno nije tačno i da je on na to više puta upozoravao i na konferencijama za novinare i kroz autorske tekstove u štampi, ali niko nije reagovao.

Odgovarajajući na kritike Srpskog poslovnog kluba Privrednik, Šoškić je ocenio da se radi o nerazumevanju uloge NBS, jer Zakon o NBS kaže da je njen osnovni zadatak očuvanje cenovne stabilnosti.

Kada je reč o Razvojnoj banci i ideji da država emituje milijardu evra u obveznicama koje bi NBS otkupila iz deviznih rezervi, Šoškić je rekao da je to "laičko poimanje stvari" i da bi takav potez naneo štetu Srbiji u međunarodnim okvirima.

U komentaru na najavu da će nova vlada odustati od zamrzavanja plata i penzija, Šoškić je rekao da je to moguće, ali je veoma važno da zarade ne rastu brže od produktivnosti u privredi, jer bi se onda desio inflatorni pritisak na cene.

Takođe, ne može se trošiti više ukoliko ne zaradimo taj novac, jer bi država morala da se zaduži, a onda bi se pogoršao platni bilans zemlje i budžetski edficit, ukazao je Šoškić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana