Banke pod lupom politike, sindikata i privrednika

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Na optužbe mandatara Ivice Dačića na račun zelenaške politike banaka u Srbiji bankari zasad ćute, privrednici predlažu odlaganje vraćanja kredita na dve godine, a sindikati očekuju da država odmah interveniše i ublaži nevolje dužnika.

Ekonomisti smatraju da je predlog o odlaganju otplate kredita na dve godine privredi i građanima nemoguće rešenje, ali i oni od države očekuju da se uključi u rešavanje tog problema.

Mandatar za sastavljanje nove vlade Ivica Dačić je prethodnih dana optužio banke za antisocijalnu poslovnu politiku, nazvavši ih "najvećim neprijateljima naroda", a potom ih je pozvao na razgovor o izgradnji finansijskog i ekonomskog sistema i uključivanje u socijalni dijalog.

Iz samog finansijskog sektora uglavnom nema odgovora na kritike bankarskog sistema, a retki bankari koji su raspoloženi za razgovor sa novinarima poručuju da je stvaranje utiska u javnosti da su banke najodgovornije za tešku situaciju u srpskoj ekonomiji - u najvećoj meri neopravdano.

Sindikati su, međutim, sa odobravanjem dočekali mandatarove kritike, istakavši da je nastavak funkcionisanja bankarskog sistema baziranog na "zelenaškim kamata" poguban i za građane i za privredu.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podržava Dačićevu kritiku finansijskog sektora, ali mu zamera što je odmah pokušao da ublaži prvobitnu konstataciju da su banke najveći neprijatelji naroda.

Posebnu pažnju privukla je ideja potpredsednice Delta holdinga da banke zamrznu potraživanja prema fizičkim i pravnim licima kako bi se na posredan način podstakla potrošnja i pokrenuo finansijski ciklus.

Ekonomsti smatraju da ideja pojedinih kompanija da banke zamrznu potraživanja prema privredi i građanima na dve godine nije realna i ostvariva, ali bi država trebalo da nađe mehanizme da u saradnji sa bankama pomogne kompanijama u prevazilaženje teške ekonomske situacije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da bi zamrzavanje potraživanja na dve godine u ovoj situaciji bilo nemoguća jer bi to istovremeno značilo da bi štednja građana u bankama trebalo da bude zamrznuta.

- Takođe, trebalo bi, recimo, očekivati od onih koji su plasirali ovu ideju, od kompanije Delta, da omoguće svojim kupcima da za dve godine ne plaćaju proizvode, a da mogu da se njima koriste - dodao je Savić.

Rade li banke u Srbiji po zakonu?

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta kaže za B92 da je Srbija zemlja sa navećim kamatama ne samo u regionu nego i u Evropi.

- Paranameti razna osiguranja i drugi nameti banaka su suviše visoki i suviše glođu privredu i građane da se zaista postavlja pitanje njihovog rada. E sada, je druga stvar i drugo pitanje da li je to na zakonu zasnovano, a ni sam nisam siguran koliko banke zakonito uzimaju a koliko zbog izbegavanja to jest izvrdavanja zakonskih propisa - naveo je Janković.

Bankarski sistem u Srbiji stvorio je Mlađan Dinkić, budući koalicioni partner u Vladi Ivice Dačića, podsetio je za B92 Dragomir Janković iz Evropskig ekonomskog instituta u Briselu, komentarišući izjavu Dačića da su banke najveći neprijatelj u Srbiji.

On je naveo da u Srbiji ni privreda, ni građani ni mandatar nisu zadovoljni bankarskim sistemom ali da se sa bankama može razgovarati samo o tome da li one poštuju ili ne zakon. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana