'Veštice' iz sveta finansija pokorile planetu

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

U Evropskoj uniji već izvesno vreme poljuljano je poverenje u američke rejting agencije koje dominiraju svetskim finansijskim tržištima. Veliki trio iz SAD čine „Mudiz", „Standard i Purs" i „Fič", koje svojim ocenama pokrivaju čak tri četvrtine svetskog tržišta.

Posle potpunog previda kraha hipotekarnog tržišta Amerike 2007. godine, nakon čega je i počela najteža globalna finansijska kriza od 1945. godine, „Standard i Purs", „Mudiz" i „Fič" u više navrata drastično su obarale kreditne rejtinge evropskih zemalja.

To je podstaklo Evropljane da zaključe da su tu u igri spekulativni i politički motivi. Zbog toga se već neko vreme razmišlja o osnivanju evropske rejting agencije koja, za razliku od američkih, ne bi bila u privatnim rukama.

- Hitno treba razbiti uticaj stranih agencija na kreditni rejting Evrope i razviti ovdašnji pandan - založio se nemački ministar finansija Volfgang Šojble, a tako misli i većina zvaničnika zemalja EU.

"Veštice iz sveta finansija", kako ih pogrdno zovu mnogi kritičari, godinama uspevaju da jednom ocenom obore kreditni rejting čitavih država, izazovu poskupljenje zaduživanja i nateraju investitore da se povuku iz već planiranih poslova.

- Najpoznatije rejting agencije „Mudiz", „Standard i Purs" i „Fič" počele su da se razvijaju još početkom prošlog veka u SAD. Ubrzani razvoj tržišta kapitala 70-ih godina doneo je prve veće promene u njihovom funkcionisanju jer su faktički dobile nacionalni i privilegovan status. Na njih su zapravo bili upućeni svi kojima je rejting bio neophodan. Ova trapava regulacija, kao i potencijalni konflikt interesa, nastao je naplaćivanjem usluga direktno od emitenata - kaže za Press Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe".

Prema njegovoj oceni, ovakva pozicija vremenom je agencijama davala dominantan položaj na tržištu i preveliki uticaj.

- Dodatni problem doneo je konflikt interesa nastao iz činjenice da agencije finansiraju emitenti koji su zainteresovani da njihov rejting bude što viši. Ovakva uzročno-posledična sprega vodila je veštačko visokim rejtinzima i nespremnosti agencija da, kada je to bilo očito, snize ocenu jer bi to dalje vodilo gubitku klijenata i posla - dodaje Gujaničić.

Zašto se Evropa naljutila, pojašnjava Vladimir Krulj, viši savetnik u firmi „Kreb, Gavin i Anderson".

- Odluke najvećih svetskih rejting agencija o snižavanju kreditnih rejtinga kako pojedinih zemalja članica evrozone, tako i banaka iz tih zemalja, negativno su primljene u zemljama EU. Sve je više relevantnih mišljenja iz EU u kojima se potencira činjenica da su najjače svetske rejting agencije privatne kompanije iz SAD i da njihove odluke nemaju samo ekonomsku, već i ozbiljnu političku dimenziju - kaže Krulj.

Evropska štampa je već ove tri američke agencije označila kao „višedecenijske manipulatore zastrašujućeg uticaja na ekonomska zbivanja u EU". Krulj kaže da su neki od kritičara naglašavali da su upravo rejting agencije bile jedan od uzročnika nedavne globalne finansijske krize u Americi.

- Posebno je tada apostrofirana agencija „Mudiz", koja je visoko ocenila kompaniju „Fredi Mek" koja je imala podršku američke države, a onda je upala u teškoće zbog problema sa sekundarnim kreditima. Kritike su bile upućene i na račun „Standard i Pursa", jer je, kako su tvrdili kritičari, pomogla da se „naduva" kreditni balon. Međutim, i pored svih kontroverzi, mišljenja i odluke najvećih svetskih rejting agencija imaju veliki uticaj na kretanja na globalnom finansijskom tržištu i na ponašanje investitora. Jasno je da su one deo jednog sistema moći koji kontroliše globalno finansijsko tržište i upravlja njim, vodeći računa i o ekonomskim ali i o političkim faktorima. Kako smo imali prilike da se uverimo, manipulacije u globalnoj ekonomiji su moguće i prisutne, pa u takvoj perspektivi možemo posmatrati i ulogu rejting agencija - pojašnjava Krulj.

Dakle, dileme nema. Formiranje evropske rejting agencije bi, bar u evropskim centrima moći, otklonilo sumnje da ocene agencija, pristigle sa one strane Atlantika, imaju negativnu političku pozadinu.

- Sa druge strane, ostaje pitanje koliko bi takva evropska rejting agencija bila objektivna u odnosu na realno veoma loše ekonomske pokazatelje u pojedinim zemljama članicama evrozone i koliko bi joj investitori verovali. Rešavanje dužničke krize u evrozoni sada postaje prvorazredni politički cilj od kog zavisi opstanak i EU, bar onakve kakvu je sada poznajemo. Zbog toga je realno podozrenje investitora od ocena takve evropske rejting agencije, koja bi bila pod nekom vrstom direktnog ili indirektnog uticaja najmoćnijih evropskih država - pojašnjava Krulj.

Stručnjaci tvrde da će, čak iako Evropa ubrzo formira svoju agenciju, biti potrebno nekoliko godina da se ona uhoda i svetu ponudi relevantne pokazatelje rejtinga. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana