Britanski bankar 'lažni' Robin Hud

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

Britanski bankar Piter Nad, jedan od menadžera poslovnice HSBC banke u mestu Norvič, čitavih sedam godina je uspevao da s računa bogatih klijenata svoje banke (pre svega uspešnih preduzeća) premešta novac na račune firmi koje nisu bile u stanju da otplaćuju dugove.

Tokom tog perioda, na ovaj način je obrnuo stotine hiljada funti, a svoju banku je oštetio za 222.000 funti, odnosno za oko 280.000 evra.

Šemom je bio obuhvatio čak 51 preduzeće, a najgori slučaj je bio onaj kada je s računa samo jednog klijenta skinuo 131.000 funti, da bi 80.000 funti rasporedio na račune preduzeća s finansijskim problemima.

Nad, međutim, za razliku od britanskog nacionalnog junaka s kojim ga porede, nije uzimao od bogatih i davao siromašnim kako bi ispravio nepravdu, već da bi prikrio sopstvenu nesposobnost i greške u proceni - firme s problemima u otplati kredita kojima je uplaćivao novac su, naime, sve odreda bile među onima kojima je kredit odobrio on sam.

Njegov advokat na sudu ističe da se pritom nije rukovodio pohlepom, već da je samo popustio pod poslovnim pritiskom, u želji da zadovolji visoke zahteve rukovodećeg radnog mesta, kojima očigledno nije bio dorastao.

Tome u prilog govori i činjenica da je od proneverenog novca za potrebe svoje porodice (godišnji odmori, izlasci u restorane, i slično) potrošio samo relativno skromnih 50.000 funti, kao i da je nastavio da živi u istoj kući i da vozi isti automobil kao pre toga.

Najveće čudo je, međutim, što niko u banci nije otkrio Nadove mahinacije, od 2004. pa sve do februara 2011, kada je firma „Invajroserv“ postavila pitanje zbog čega je s njenog računa u tri navrata povučeno 18.640 funti. Banka je tek tada pokrenula istragu i razotkrila čitavu svar, mada tvrdi da u svakom trenutku ima utvrđenu proceduru za razotkrivanje nedozvoljenih mahinacija.

Internet milijarder - borac za socijalnu pravdu

Mnogo pozitivniji primer borbe za socijalnu pravdu pružio je Majkl Moric, bivši diplomac Oksforda koji se obogatio investirajući u najveće interent kompanije i sajtove - Gugl, Jahu, Pejpal, Linkedin. On je izdvojio 75 miliona funti (94 miliona evra), jednu od najvećih donacija u britanskoj istoriji, kako bi studentima iz siromašnih porodica obezbedio po 100 godišnjih stipendija u iznosu od 33.00 funti za ovaj prestižni univerzitet. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana