Venecuela 'obećana zemlja' za investitore

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Dok investitori beže sa mnogih tržišta akcija u svetu, neki od njih se opredeljuju za do sada mnogo nekorišćenu destinaciju - Venecuelu, objavio je njujorški “Vol strit džornal” (WSJ).

Cena državnog duga Venecuele je porasla, prinosi na kamate su smanjeni i akcijski indeks južnoameričke države je ove godine udvostručen, po čemu je njeno tržište akcija najuspešnije na svetu, preneo je WSJ ocenu njujorške brokerske kuće Erbah Grejson.

Venecuelanske obveznice su ove godine među najuspešnijim u zemljama sa nastajućim tržištima, a WSJ procenjuje da su investitori sve zainteresovaniji za Venecuelu budući da u toj zemlji početkom oktobra treba da budu održani predsednički izbori.

Venecuela, zemlja površine preko 912.000 kvadratnih kilometara u kojoj živi blizu 29 miliona stanovnika, ima najveće rezerve nafte u svetu, peti je po veličini izvoznik “crnog zlata” i poseduje sedma po veličini ležišta zemnog gasa.

Tokom predsednikovanja Uga Čaveza Venecuela je otplatila sve dugove bankama iz SAD, prebacila svoje devizne rezerve iz te zemlje u druge delove sveta i okončala zavisnost od Međunarodnog monetarnog fonda.

Čavez je od 2006. pokrenuo program nacionalizacije, počev od naftnih kompanija koje deluju kao zajednička preduzeća u Venecueli, a potom prešao na industrije čelika, cementa i telekomunikacije.

BDP Venecuele je u prvom tromesečju 2012. porastao za 5,6 odsto, i zabeležio šesti kvartal neprestanog rasta.

Rast u prvom kvartalu nadmašuje vladine procene o povećanju BDP od pet odsto u ovoj godini.Prošle godine je BDP Venecuele porastao za 4,2 odsto, podstaknut visokim cenama nafte i rekordnom vladinom potrošnjom, pa je premašio 300 milijardi dolara.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana