Afera sa liborom ruši rejting Barkliza

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Bonitetne agencije Mudis i "Standard end Purs" (S&P) su snizile prognozu rejtinga finansijske snage britanske banke Barkliz na "negativnu" sa "stabilne".

Prognoza je oborena nakon ovonedeljnih ostavki najviših zvaničnika banke zbog skandala oko nameštanja međubankarskih kamatnih stopa.

Navodi se da odluka oslikava "zabrinutost da ostavke visokih zvaničnika banke i konstantna neizvesnost oko pravca kretanja firme negativno utiču na akcionare".

Američke i britanske agencije odredile su prošle nedelje Barklizu kazne ukupne vrednosti 453 miliona dolara, jer je između 2005. i 2009. prosledivao lažne podatke, korišćene u određivanju međubankarskih kamatnih stopa libor i euribor.

Zbog skandala su ostavke podneli Dajmond i predsednik banke Markus Agijus.

Nakon skandala u Barklizu, u Donjem domu britanskog parlamenta biće održano glasanje o načinima buduće kontrole bankarske industrije.

Premijer Dejvid Kameron će pokušati da dobije podršku za svoj plan "brze i odlučne" istrage, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine, dok se lider opozicione Laburističke stranke Ed Miliband zalaže za dužu istragu, mada je nagovestio da bi mogao da podrži Kameronovu ideju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana