Ko su 1.000 najvećih poreskih dužnika?

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bli, agencije

Poreska uprava Srbije (PU) je objavila novi revidirani spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika u Srbiji na kome preovlađuju dužnici koji su u statusu - brisani, stečaj, restrukturiranje, kao i firme kod kojih je žalbeni postupak u toku ili je u toku postupak razmatranja zahteva za reprogram duga.

Kao i na prethodna dva spiska, najveći dužnici su banke u stečaju - Beobanka, Invest banka, Astra banka i Beogradska banka.

Veliki dužnik su i Resavica u restrukturiranju, PKB u restrukturiranju, Zastava oružje, Komgrap, Velfarm. Dug po osnovu poreza imaju i Sloboda, Srbijašume, Simeks, RTS, Valjevska pivara, "Pink internacional kompani", kao i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Među kompanijama koje se nalaze na spisku pravnih lica su, između ostalih, i Borba kompanija AD, Golden oil u stečaju, stečajna masa Agroživ (stečaj), Lasta AD (privatizacija), Simpo (privatizacija, zaključak vlade), Centroproizvod (u toku postupak po zahtevu za reprogram duga), Beogradfilm (u toku postupak po žalbi).

U Poreskoj upravi kažu da su prethodni spiskovi doprineli većoj naplati poreza i da su bila opravdana očekivanja da će disciplina u izmirenju poreskih obaveza da se popravi. Uprava je obavezna po Zakonu o poreskom postupku i administraciji na kraju svakog kvartala u godini objavi spiskove najvećih dužnika u Srbiji. 

Međutim, i pored dobre volje PU, porezi i doprinosi se zbog propisa iz privatizacije ne mogu naplatiti kod nekih preduzeća, poput onih koja se nalaze u restrukturiranju.

Takođe, Poreska uprava ne može da naplati, a ni da otpiše doprinose za više od 10.000 firmi koje su po odredbama automatskog stečaja brisane iz Agencije za privredne registre (APR).

Kontrola poreskih obveznika otežana je i zbog nedovoljnog broja inspektora koji kontrolišu firme na terenu. U Srbiji ima gotovo 400.000 subjekata sa hiljadama zaposlenih, a PU ima samo oko 700 inspektora.

Veći rezultati u naplati poreza i doprinosa očekuju se od nove mere koja je na snazi od 1. jula, od kada banke u Srbiji imaju zakonsku obavezu da Poreskoj upravi svakodnevno dostavljaju podatke o uplaćenim porezima, doprinosima i zaradama.

Prema nekim procenama, oko 60.000 poslodavaca od ukupno 350.000 u Srbiji ne plaća redovno poreze i doprinose, tako da se očekuje da će novim sistemom uplate obaveza državi biti povećana naplata prihoda u budžet za 15 do 30 odsto ili za najmanje 45 milijardi dinara godišnje.

Imena građana-dužnika nisu objavljena

Poreska uprava je po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića izostavila objavu spiska dužnika fizičkih lica, poštujući nalog Poverenika za informisanje od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je upozorio Poresku upravu da ne postoji zakonski osnov za javnu objavu spiska dužnika fizičkih lica, odnosno da je objavljivanje takvih podataka moguće jedino uz pristanak dužnika što je Poreska uprava uvažila.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana