Može li Srbija da izbegne 'grčku sudbinu'

Objavljeno: 03.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Svaki dan odlaganja formiranja Vlade Srbije koštaće nas sve skuplje, a da je ekonomija u recesiji potvrđuju i izveštaji državne statistike.

Srpska ekonomija je u recesiji, a prema proceni stručnjaka Instituta ekonomskih nauka, zbog krize u evrozoni i naših unutrašnjih političkih trzavica, ona može potrajatati do kraja 2013. godine.

Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, realni pad bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju 2012, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, iznosio je 1,3 odsto. Nažalost, nije reč o recesiji koja je po definiciji kratkotrajna,već o veoma ozbiljnoj ekonomskoj krizi koja se produbljuje. 

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, u aprilu dostigla je 25,5 odsto, i to 25 odsto za muško i 26,1 odsto za žensko stanovništvo.

Iako smo dočekali mandatara nove vlade, a njeni „sastavljači” obećavaju da će je građani dočekati za petnaestak dana, nije na odmet podsetiti na računicu Stojana Stamenkovića s početka juna. 

Ovaj autor mesečnika Makroekonoske analzize i trendovi Ekonomskog instituta upozorio je da ako se na vladu bude čekalo 90 dana, što Ustav dozvoljava, do kraja godine ne bi bilo rasta bruto domaćeg proizvoda.

Udeo deficita robe i usluga u BDP-u dostigao bi 18,19 odsto, najviše posle 2008. godine. Devizne rezerve u 2012. smanjile bi se za više od tri milijarde evra, na šestomesečnu vrednost uvoza. Inače, devizne rezerve od početka godine su manje za oko 1,5 milijardi.

Da nam se ne bi dogodila neka varijanta grčkog scenarija, Stamenković je poručio političarima da što pre počnu sa primenom kratkoročnih mera za stabilizovanje državnih finansija, kao što su - povećanje poreza na profit preduzeća, pa i poreza na dodatu vrednost.

Na rashodnoj strani - zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, ili eventualo diferencirano smanjenje. A trebalo bi razmotriti i smanjenje plata u agencijama, odnosno svođenje njihovog nivoa na zarade u javnoj upravi.  Ukoliko se to ne dogodi i ne dođe do fiskalne konsolidacije, sledi scenario koji niko ne želi da se dogodi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana