Prevare sa kamatama tresu Britaniju

Objavljeno: 03.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Izvršni direktor britanske banke Barkliz Bob Dajmond podneo je danas ostavku zbog skandala oko nameštanja međubankarskih kamatnih stopa.

Treća najveća banka u Britaniji je dan ranije iz istog razloga ostala bez predsednika Markusa Agijusa, ali svetski mediji navode da je Dajmondov “skalp” zasad najveći u aferi koja trese desetine najvećih banaka u svetu.

Kako se navodi u saopštenju, "Barkliz danas saopštava ostavku Boba Dajmonda na funkciju izvršnog direktora Barkliza, koja stupa na snagu odmah".

Dajmond, inače američki državljanin, dodaje da je "spoljni pritisak na Barkliz dostigao nivo koji šteti franšizi i ne mogu to da dozvolim". 

On je dodao i da je duboko razočaran što se u svetlu poslednjih dešavanja u javnosti stvorila pogrešna slika o banci i ljudima koji rade u njoj.

Dajmondova ostavka usledila je nakon jučerašnjeg odlaska predsednika banke Markusa Agiusa, u vreme kada se Barkliz suočava sa mogućim krivičnim gonjenjem zbog skandala koji je ugrozio imidž Londona kao finansijskog centra.

Britanska služba za teške finansijske malverzacije da razmatra da li je "odgovarajuće i moguće pokrenuti krivično gonjenje" u vezi skandala, dodajući da se nada da će doneti zaključak u roku od mesec dana.

Premijer Britanije Dejvid Kameron takođe je najavio parlamentarnu istragu u vezi navoda da su trgovci Barkliza lagali oko kamatnih stopa koje su im druge banke naplaćivale za zajmove, nazivajući manipulacije "skandaloznim".

- Britanci žele da vide konkretne poteze, da se kazne bankari koji su prekršili propise. Parlamentarna komisija će rukovoditi istragom i biće joj dostupni i dokazi i svi učesnici - rekao je Kameron.

Američke i britanske agencije odredile su u sredu "Barklizu" kazne ukupne vrednosti 453 miliona dolara, jer je između 2005. i 2009. prosleđivao lažne podatke, korišćene u određivanju međubankarskih kamatnih stopa.

Skandal, u koji su možda upletene i druge međunarodne banke, tiče se manipulacije međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor, koje igraju ključnu ulogu na globalnim tržištima i utiču na cenu koju banke, preduzeća i pojedinci plaćaju pri zaduživanju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana