Roming nam drastično skuplji nego građanima EU

Objavljeno: 03.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

U EU je od jula stupilo na snagu novo ograničenje cena rominga unutar EU kojim će cene telefoniranja i korišćenja interneta preko mobilnih telefona biti snižene.

 Operateri u Srbiji za roming u evropskim zemljama naplaćuju drastično više. Novo ograničenje cena rominga unutar EU, toliko će biti značajno da će, primera radi, neko ko iz Engleske ode na službeni put u Francusku ili Nemačku ubuduće plaćati za usluge rominga u tim zemljama sedam puta manje nego pre tri godine.

Kako piše Euraktiv Srbija, cena poziva iz rominga biće snižena sa 35 evrocenti bez poreza na najviše 29 centi, dok će za primljene pozive maksimalna cena biti snižena sa 11 centi po minutu na 8 centi.

Kada je reč o kratkim porukama (SMS), najviša dozvoljena cena biće snižena sa sadašnjih 11 centi na devet centi. Po prvi put Evropska komisija je utvrdila maksimalne cene prenosa podataka sa interneta na 70 centi po megabajtu, što je šest puta manje u poređenju sa dosadašnjom cenom.

Operateri u Srbiji za roming u evropskim zemljama naplaćuju drastično više, izuzev u slučajevima kada imaju operatera partnera. Tako je megabajt u prvoj zoni u romingu oko 7,5 evra bez poreza.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana