Pad dinara podigao cene lokala

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Pad dinara u odnosu na evro tokom ove godine poljuljao je programe poslovanja firmi, koje su prinuđenje da zakupljuju poslovni prostor. 

Naime, kirije su u evrima, a većina preduzeća sve transakcije obavlja u dinarima, tako da su im troškovi na ime zakupa viši i do 10 odsto nego krajem prošle godine.

U agencijama za promet nekretnina kažu da pojeftinjenja neće biti, jer je cena zakupa u odnosu na 2008. godinu u mnogim slučajevima i do 50 odsto niža.

Dobre lokacije naravno "drže cenu" i niko ne treba da očekuje da će, primera radi, u Knez Mihailovoj ulici dobiti lokal za džabe.

Pad domaće valute u odnosu na evro pravi probleme i svim građanima koji danas žive u iznajmljenim stanovima. Naime, pre dve godine cene iznajmljenih stanova su pale i 30 odsto, ali su se od tada zadržale na istom nivou. Tako se, recimo, u Beogradu ili Novom Sadu, prosečan stan iznajmljuje za oko 250 evra. Ali, ta kirija je prošlog juna bila oko 24.000 dinara, dok je danas to oko 29.000 dinara.

Kako kažu u agencijama, svima koji izdaju nekretnine teško je da nađu dobre stanare po ceni koju žele, a posebno ne po cenama koje su važile do oktobra 2008. godine. Naravno, Knez Mihailova uvek ima popunjen poslovni prostor, jer on donosi dobar profit. Čak je nedavno jedan lokal u pešačkoj zoni glavnog grada prodat za 13.000 evra po kvadratu.

- Keš trenutno vredi najviše, a sigurnost bilo kog biznisa danas je pod znakom pitanja - objašnjava Aleksandra Kon, suvlasnica agencije Alka.

Ona navodi da "ko ima keš više mu se isplati da ga oroči u banci, jer će od kamate moći da plaća zakup nekog poslovnog prostora. Svi oni koji su uzimali kredite i kupovali stanove i lokale da bi ih iznajmljivali sada su u problemu".

Poslovnog prostora trenutno ima dovoljno u glavnom gradu uključujući i takozvane pametne zgrade, od kojih pojedine već godinama čekaju stanare.

Poslovni prostor u Beogradu može da se iznajmi po ceni između 10 i 20 evra po kvadratu mesečno. Naravno, ekskluzivne lokacije mogu da premaše i 50 evra po kvadratnom metru. Gazde imaju donju granicu ispod koje im se ne isplati da izdaju nekretnine, jer će onda biti u minusu, ne žele da im se nekretnina upropašćuje za male pare, tvrdi suvlasnica Alke.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana