Agrobanka po zakonu bez dozvole

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas, B92

Odluka da se oduzme dozvola za rad Agrobanci doneta je u skladu sa zakonima Republike Srbije, navodi Narodna banka u odgovoru akcionarima Agrobanke.

Doneta je shodno praksi u uređenim finansijskim sistemima koja se primenjuje u slučajevima kada su banke kritično potkapitalizovane, kao što je to bio slučaj sa Agrobankom, dodaje NBS.

Ova odluka je konačna i njeno preispitivanje je moguće samo u sudskom postupku, odgovorila je Narodna banka Srbije povodom zahteva grupe akcionara-ulagača iz EU, kako ih je u saopštenju za javnost predstavio Aleš Škoberne, direktor kiparske kompanije Qwest Investment, da se preispita odluka o oduzimaju dozvole za rad Agrobanci.

NBS navodi da su "Agrobanci još 18. oktobra 2011. uvedene privremene mere od strane NBS zbog brojnih nepravilnosti u radu, da bi 29. decembra 2011, zbog propusta u radu organa Agrobanke banke, NBS razrešila sve članove izvršnog i upravnog odbora i imenovala prinudnu upravu. I pored svih pokušaja da se pronađe rešenje, došlo je do pogoršanja finansijskog stanja te je 25. maja 2012. godine, NBS oduzela dozvolu za rad Agrobanci".

- Dalje oklevanje i ne preduzimanje rigoroznih mera od strane NBS u tom momentu, dovelo bi do još većih gubitaka i težih posledica po građane i privredu Srbije. Osnivanjem Nove agrobanke sa državnim kapitalom od 10.417.990.000 dinara zaštićena je ušteđevina 165.367 građana i očuvana stabilnost 4.872 preduzeća - navodi se u odgovoru centralne banke.

NBS je predala kompletnu dokumentaciju nadležnim istražnim organima koji će voditi dalji postupak utvrđivanja odgovornosti po pitanju nesavesnog poslovanja i mogućih zloupotreba u poslovanju Agrobanke, zaključuje NBS.

Pomenuta grupa akcionara Agrobanke ad u stečaju zapretila je Republici Srbiji da će pokrenuti spor pred međunarodnom arbitražom ukoliko se njenom zahtevu za šest meseci ne udovolji sporazumno.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana