Očekuje nas borba za radna mesta

Objavljeno: 26.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik, B92

Jeftinije otpuštanje način je za nova zapošljavanja, tvrde i u Privrednoj komori Srbije. To je možda i tačno, ali u Švajcarskoj ili Nemačkoj, ali ne i u Srbiji.

U Srbiji je tokom krize bez posla ostalo oko 250.00 ljudi, ne računajući one koji se radili u sivoj zoni, a uprkos tome, domaći privrednici, gazde i ini smatraju da je jedno od rešenja za izlazak iz krize dalje kresanje radničkih prava.

Pre Komore, za smanjenje otpremenina založili su se i mnogi poslodavci i njihova udruženja, a uz to ide i zahtev da se otpremnina isplaćuje samo za godine staža provredene kod poslednjeg gazde.

- Srbiji je potreban novi zakon o radu koji će preduzećima omogućiti jednostavnije, jeftinije i fleksibilnije zapošljavanje radnika - preporučio je PKS.

U predlogu nove ekonomske politike od 2012. do 2016. godine, PKS navodi da je povećanje realne održive zaposlenosti ključni izazov nove vlade i da je neophodno sagledati sposobnost privrede da generiše nova radna mesta, ali i sposobnost države da generiše reforme za održivi privredi rast.

- Neophodno je smanjenje iznosa obaveznih otpremnina, smanjenje administrativnih opterećenja i centralizacija kolektivnih ugovora - navodi se u preporukama PKS-a.

Kako se navodi, potrebno je i smanjivanje poreza i doprinosa na zarade.

- Potrebno je preispitati efekte dosadašnjih aktivnih mera zapošljavanja i napraviti program podrške samozapošljavanju, zatim podržati prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, s posebnim programom podsticaja zapošljavanja u poljoprivredi, zapošljavanja mladih i žena - objavio je PKS.

Kako se navodi, potrebna je veća posvećenost aktivnoj politici zapošljavanja, kao i reforma obrazovnog sistema u skladu s potrebama tržišta rada, a neophodan je i novi zakon o zapošljavanju stranih državljana.

To što se predlaže sigurno je dobro za poslodavce, ali svakako neće doprineti većoj zaposlenosti jer je ekonomska teorija jedno, a praksa u Srbiji sasvim drugo.

U normalnim ekonomijama, u vreme privrednog rasta raste i zaposlenost, a u Srbiji to nije bio slučaj tokom prethodne decenije pa neće biti ni u buduće. Nove gazde su nakon kupovanja fabrika od 2001. do 2008. godine, otpuštale radnike, neke firme su i dobro poslovale, ali nikakvog novog i većeg zapošljavanja bilo nije.

- To je potpuni apsurd jer visina otpremnina i otvaranja radnih mesta nisu ni u kakvoj korelaciji. Za jedno radno mesto potrebno je najmanje 30.000 evra pa je i zbog toga jasno da je predlog da se smanje otpremnine da bi se povećala zaposlenost – besmislen - kaže predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” Branislav Čanak.

Čanak smatra da je u redu da gazde otpremninu plaćaju samo za onoliko godina koliko je radnik proveo u firmi u kojoj radi, a ne za sve godine staža.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da se u narednom periodu očekuje žestoka borba za radna mesta, i ističu da nova vlada treba da uključi sindikate i poslodavce u izradu zakonske regulative.

Ljudi su spremni da se žestoko bore za svoja radna mesta, za egzistenciju, jer su svesni toga da će, ako sada izgube posao, novi teško naći, tvrde sindikalci.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana