Potrošači strepe od eksplozije cena

Objavljeno: 26.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas, B92

Uredba kojom je Vlada početkom ove godine ograničila marže na 10 odsto i to za osnovne životne namirnice prestaje da važi 30. juna. Da li će biti produžena odmah, sačekati formiranje vlade ili se to uopšte neće razmatrati, još je neizvesno.

Iz udruženja koja štite potrošače stižu upozorenja da bi bilo loše kada država ne bi produžila ovu Uredbu jer bi cene u tom slučaju „eksplodirale“.

Nadležni za uredbu ovih meseci hvalili su se njenim efektima - relativno stabilizovanim cenama i tržišnom slobodom. Trgovci se, s druge strane, nikako ne slažu s tim, tvrdeći da ih je ova mera ograničila i dovela do zatvaranja pojedinih firmi. Njeno ukidanje, smatraju trgovci, ne bi uticalo na rast cena, koje su bez obzira i na ograničenja, nakon izbora vrtoglavo počele da skaču.

Sa druge strane, ekonomista Aleksandar Stevanović tvrdi da je uredba samo „išla na štetu trgovaca“, ali i da ne vidi zbog čega bi trgovci subvencionisali one koji nisu socijalni slučajevi. "Da li bi se oni koji su u udruženjima potrošača odrekli dela plate, kao što se trgovci odriču dela marže, ne vidim razliku. Zašto bi neko subvencionisao potrošače i zašto bi ljudi koji nisu socijalni slučajevi dobijali subvencije od trgovaca", pita se Stevanović.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije Vera Vida kaže da je uredba imala i te kako efekta, jer bi bez nje cene prehrane bile još više.

- Pre nego što je doneta uredba bilo je zahteva da hleb poskupi na 70 dinara, ali se to nije desilo. Da nije bilo uredbe, sigurna sam da bi hleb sada koštao 80 do 90 dinara - ističe Vida.

"Plašim se da bi posle 30. juna moglo da dođe do ekspanzije cena ukoliko uredba ne bude produžena. Cene idu gore, a razloga za to ima više, osim krize tu je i skok evra, ali i najave poskupljenja struje", napominje ona i dodaje da je cilj ograničavanja marži bio da se podstakne proizvodnja i zaštite potrošači.

A potrošači su trenutno vrlo ugroženi. Prema oceni Vide, prosečna cena potrošačke korpe u Srbiji za četvoročlanu porodicu je i do 90.000 dinara, ili blizu 790 evra, ako se zna da je dinar juče vredeo 114 dinara. Prosečna plata u Srbiji prošlog meseca bila je 40.442 dinara ili nekih 350 evra. To je otprilike isto onoliko novca koliko porodica u Srbiji potroši samo na hranu i piće jer, prema rečima Vere Vide, od cele potrošačke korpe nekih 45 odsto odlazi na troškove prehrane.

Predsednik Nacionalne asocijacije za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da ograničenje marži treba produžiti jer je „divljanje“ cena u poslednje vreme upravo posledica toga što trgovci misle da tehnička vlada nije spremna da takvo nešto uradi.

- Ova uredba je svakako imala efekta, iako su naši zahtevi išli najpre u pravcu da treba obezbediti subvencije primarnim proizvođačima i promeniti zakon o robnim rezervama - kaže Papović.

On ističe da je neophodno suzbiti svaku zloupotrebu na osnovu monopola kako nam se ne bi dešavalo da imamo velika poskupljenja, a da to može da se reši upravo subvencionisanjem proizvođača.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana