Banke naplaćuju i dugove kojih nema

Objavljeno: 26.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Pojedine banke pokušavaju da prevare građane tražeći od njih da plate navodne dugove za održavanje tekućeg računa koji datiraju još od pre pet ili više godina.

Pravnici poručuju da ni slučajno ne pristajete da platite nikakve zaostale obaveze, makar se radilo i o relativno malim sumama, kao što je to najčešće slučaj.

Bez sudskog rešenja nijedno potraživanje banke nije naplativo, a čak i u slučajevima kada dug postoji, banka je bila dužna da vas na vreme obavesti da naplaćuje i održavanje neaktivnih računa.

I sami bankari, doduše nezvanično, kažu da su najlakše zarađene pare u njihovom sektoru one koje se sliju po osnovu održavanja tekućeg računa. Za tu uslugu banke u Srbiji mesečno uzmu oko 950 miliona dinara, a da pritom nemaju nikakav poseban trošak.

Zaštitnik prava građana Saša Janković smatra da praksa uznemiravanja i emotivnih ucena kad se čak i preko dece prenose poruke roditeljima da moraju da plate dug nije u skladu sa najvišim pravnim aktom zemlje.

- U slučaju da neko dužnika uznemirava i preti ili mu decu stavlja u centar ove finansijske transakcije, dužnik može da se obrati policiji - kaže Janković.

Ipak, iako tekući račun nije automobil da bi mu trebalo održavanje (servis, tehnički pregled, popravka), bankari tvrde da oko njega ima posla i troška. Čak i da je sve to tačno, apsolutno je nedopustiv pokušaj da se na prevaru naplate potraživanja koja u stvari ne postoje ili su zastarela.

Međutim, bankari su se izgleda dosetili da veliki broj ljudi ima račune koje ne koristi, ali ih nikada nisu ugasili, i sada to pokušavaju da iskoriste, računajući da će mnogi platiti nekoliko stotina ili 1.000 dinara bez provere o čemu se zapravo radi.

Iz NBS kažu da treba proveriti svaki konkretan slučaj, ali da pismeno obaveštenje o dugu mora da se dostavi klijentu.

- Ukoliko klijent nije pismeno obavešten o dugu, banka se može tužiti zbog neobaveštavanja klijenta o pravom stanju na njegovom računu. Pre toga, savetujemo da se uputi prigovor menadžmentu banke - kažu u Službi za prigovor NBS.

I u Nacionalnoj organizaciji potrošača navode da su upoznati sa ovim problemom i da ih građani neprekidno zovu. "Ono što je važno to je da banka sva svoja potraživanja može da naplati samo preko sudskog rešenja", kaže predsednik NOP-a Goran Papović.

Pravnici upozoravaju da Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga u članu 31 jasno kaže da je banka dužna da najmanje dva puta godišnje obavesti klijenta o stanju njegovog duga, što automatski isključuje mogućnost da nekom potražuju dug od pre nekoliko godina, ako klijent nije o tome ranije obavešten.

S druge strane, u nekim bankama je krajem prethodne godine ugašena većina tekućih računa koji su bili neaktivni duže od šest meseci i one ne naplaćuju održavanje tekućih računa ukoliko na njima nema prometa. Te banke kažu da nije moguće ni da se napravi dug ako se račun ne koristi i slažu se da neke njihove kolege u stvari pokušavaju da prevare klijente.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana