Devizne rezerve: Svi beže u zlato, mi u evro

Objavljeno: 26.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Čak 15 vodećih svetskih banaka ostalo je, pred vikend, bez titule najboljih i najsigurnijih, kojima su ih, do sada, „kitile“ međunarodne kreditne agencije. Njihovi, do sada vrhunski rejtinzi smanjeni su, što automatski znači da više nisu sigurne i pouzdane. To bi moglo da nas zabrine, jer Srbija najveći deo svojih deviznih rezervi čuva u vrednosnim hartijama - i to oko 8,5 milijardi evra - Nemačke, SAD, Velike Britanije, dok te zemlje svoju podlogu čuvaju u zlatu! Naša zlatna podloga iznosi samo 567 miliona evra.

Gotovinu od 2,25 milijardi evra plasirali smo u banke sa najboljim kreditnim rejtingom, ali javnosti nije dostupna informacija koje su to banke. A prema poslednjim informacijama sa Volstrita, rejting dela baš tih najvećih banaka, poput Benk of Amerika i Siti grup, snižen je na samo dva stepenika iznad nivoa „đubre“.

Posebna služba u Narodnoj banci Srbije zadužena je da vodi računa o rizicima plasmana deviznih rezervi i da reaguje ukoliko dođe do promena na svetskom bankarskom tržištu.

- Srbija drži svoje depozite u prvoklasnim bankama, ali ne više od dva odsto uloga u jednoj banci. Ovaj novac se polaže na kratak rok do tri meseca, tako da NBS ima vremena da reaguje na vreme u slučaju eventualnih potresa - kaže Goran Nikolić, ekonomista.

Kada je reč o valutnoj strukturi deviznih rezervi, najveće je učešće evra sa oko 70 odsto, a dolara oko 20 odsto, dok su ostale valute britanska funta i kanadski dolar zastupljeni u manjim procentima.

Posledice udara

Ekonomski analitičari još procenjuju posledice udara jedne od najuticajnijih kreditnih agencija na američke i evropske banke. Sniženje rejtinga loše je za banke, jer im se povećavaju troškovi zaduživanja. Ima, međutim, mišljenja da im je tako, gledano na duži rok, učinjena usluga - manji rizik kod ulaganja novca.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana