Štednja kao racionalna odluka i trajna navika

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Jednostavna i prihvaćena činjenica je da odgovornost prema sopstvenim finansijama podrazumeva racionalno odmeravanje prihoda i potrošnje. Isto tako, podrazumeva i promišljene odluke o zaduživanju. Međutim, pod pritiskom dnevnih potreba i izazovima lične potrošnje, skloni smo da sa uma smetnemo štednju.

Štedeti može zazvučati kao lakše za reći nego učiniti, pogotovo ako štednju posmatramo kao odvajanje viška na stranu. Ni posmatranje štednje kao odricanja ne daje drugačiji rezultat. Zato, pravi način razumevanja štednje treba da bude ulaganje u budućnost.

To nije uvek jednostavno. Iz meseca u mesec, ne raspolažemo jednakim iznosima jer je moguće da nam variraju i prihodi i troškovi. Zbog toga, štednja treba da bude pre svega navika redovnog izdvajanja nekog, makar i simboličnog iznosa. Prilagođena ponuda modela štednje u ProCredit banci omogućava upravo to, u modelu štednog plana. Redovni ulozi tokom nekoliko godina, na kraju rezultuju sumom ušteđevine kojom možete rešiti buduću potrebu, bilo da je to plaćanje školarine, renoviranje ili obezbeđenje učešća za stan.

Ukoliko raspolažete nekim sredstvima a nemate na umu konkretnu namenu, promišljen izbor je oročenje. Fleksibilna štednja u ProCredit banci omogućava da podignete do polovine iznosa bez prekida oročenja, ako se ukaže potreba za investicijom koja bi vam mogla unaprediti kvalitet života ili odgovoriti na neku iznenadnu potrebu. Takođe, kamatu možete i podići unapred. To znači da, ukoliko planirate investiciju ili kupovinu, a raspolažete većim iznosom sredstava, možete ih oročiti, a kamatom platiti trošak. Tako sredstva ostaju oročena ali nedirnuta. Oročenje je moguće i konvertovati iz deviza u dinare, po preferencijalnom kursu i iskoristiti povoljnost više kamatne stope na dinarska oročenja.

Bilo koji od modela podrazumeva da je štednja, pre svega, način planiranja sopstvene finansijske dobrobiti i budućnosti pojedinca i porodice. Zato, to je navika koja se sprovodi tokom sve 52 nedelje u godini.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana