Fed snizio procene rasta i produžio program kupovine obveznica

Objavljeno: 21.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni

Američka centralna banka Fed snizila je u sredu prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda SAD-a u ovoj i idućim godinama i tako proširila program kupovine državnih obveznica kako bi se snizile kamatne stope i tako oživela ekonomija.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda odlučili su da produže primenu tzv. 'Operacije Twist' do kraja godine i da povećaju njen iznos za 267 milijardi dolara, što znači da će za taj iznos prodati kratkoročne, a kupiti dugoročne obveznice. Taj program, kojem je cilj da zadrži dugoročne kamatne stope na niskim nivoima i tako podstaknu kreditiranje i rast ekonimoje, trebao je isteći krajem juna. Predsednik Feda Ben Bernanke poručio je na konferenciji za novinare nakon sednice da je centralna banka spremna da preuzme i dodatne mere ako to bude potrebno, s obzirom da nastavak dužničke krize u evrozoni loše utiče na američke ekonimske aktivnosti i zapošljavanje.

- Ako ne dođe do osetnijeg poboljšanja na tržištu rada, biće potrebne dodatne mere. I dalje imamo na raspolaganju značajne mogućnosti da učinimo više i spremni smo to da učinimo - kazao je Bernanke.

S obzirom na slabost ekonomije širom sveta, Fed je snizio svoje procene ekonomskog rasta SAD-a u ovoj godini u raspon od 1,9 do 2,4 odsto, dok je u aprilu procenjivao da će rast iznositi između 2,4 i 2,9 odsto. Isto tako, smanjio je prognoze rasta za 2013. i 2014. godinu.

Fed je poručio i da očekuje sporiji napredak na tržištu rada nego što je procenjivao pre samo par meseci, te da će se stopa nezaposlenosti do kraja ove godine kretati oko 8 odsto, ili malo više. U maju je stopa nezaposlenosti iznosila 8,2 odsto. Fedove poruke izazvale su oprezne reakcije na financijskim tržištima. Najvažniji S&P 500 indeks na Wall Streetu blago je juče pao, kao i cene američkih državnih obveznica.Kurs dolara prema evru blago je oslabio, dok je prema japanskom jenu ojačao.

Mnogi ulagači očekivali su agresivniji program za kupovinu obveznica. Fed je već kupio 2.300 milijardi dolara vredne obveznice u dve runde tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, a ulagači se nadaju i trećoj rundi u bliskoj budućnosti, s obzirom da se rast američke ekonomije usporava. U prvom tromesečju ove godine bruto domaći proizvod SAD-a porastao je svega 1,9 odsto, znatno manje u odnosu na 3 odsto u prethodnom kvartalu, što je nedovoljno da bi se poboljšala situacija na tržištu rada.

Američke kompanije otvaraju sve manje novih radnih mesta, industrijska proizvodnja slabi, a poverenje potrošača sve je niže, što znači da slabi i potrošnja, osnovna poluga rasta ekonomije. Rizik za američku ekonomiju predstavljaju i planirano povećanje poreza, a smanjenje državne potrošnje, kao i produbljivanje dužničke krize u evrozoni, koja je na rubu recesije. Zbog toga će Fed, poručio je, i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, pa će ključne kamatne stope na prekonoćno kreditiranje na tržištu novca barem do kraja 2014. godine ostati na rekordno niskih gotovo nula odsto.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana