Ako Grčkoj bude dobro, biće i nama?

Objavljeno: 21.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Srbiju i Grčku povezuju pre svega grčke investicije, pri čemu je bankarski sektor od ključnog značaja, tako da ne čudi što je rasplet u Grčkoj doneo olakšanje.

Možda je ono privremeno, a možda i ne, ali u svakom slučaju, domaći ekonomisti smatraju da je bankrot te zemlje izbegnut, te da je to pozitivna vest i za Srbiju.

- Naravno da je to pozitivna informacija, s obzirom na to da neke analize pokazuju da bi u slučaju bankrota Grčke, od svih zemalja u regionu Srbija imala najteže posledice -
tvrdi predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Vlahović je podsetio na to da su mnogi domaći i strani analitičari isticali da od Grčke zavisi sudbina evrozone i EU, ali njegov stav je da „EU i evrozona bez Grčke svakako mogu, ali Grčka bez evrozone i EU ne može”. Imajući to u vidu, i Srbija teško da može graditi svoju budućnost bez evrozone i EU, zaključio je. 

Ekonomista Miroslav Zdravković, međutim, smatra da bi to što se dešava ipak trebalo tumačiti s rezervom. On kaže da "postoje tri osnovna kanala prenošenja krize, od kojih je prvi robna razmena. Naš izvoz u Grčku je pao za trećinu u prva četiri meseca ove godine, ali je to relativno mali kanal, jer imamo izuzetno malu robnu razmenu s Grčkom".

Drugi kanal su, po njegovim rečima, tokovi stranih direktnih investicija i on je već pokazao svoje negativno dejstvo kroz to što je reotkupom akcija Telekoma Srbija (udeo grčkog OTE-a), pao udeo grčkih investicija, što će značiti da će Grčka pasti s trećeg na sedmo ili osmo mesto kao ukupan investitor u Srbiji.

 - Treći kanal – bankarski sektor – je, neutralan, u smislu da su, poput prodaje udela OTE-a u Telekomu, i ovde moguće promene, ali globalne prirode. Na primer, ukoliko MMF insistira na tome da te banke moraju da prodaju svoje udele u Bugarskoj i Srbiji, gde ih još ima, to je neutralno sa stanovišta Srbije, ukoliko vlasništvo u tim bankama kupe banke iz Nemačke, Francuske, Turske, Rusije... - kazao je on. 

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić rekao je da u Grčkoj još postoje problemi, ali signali koji dolaze utiču pozitivno psihološki i umirujuće na srpsko tržište, pre svega finansijsko. Najveći pozitivan efekat se očekuje preko finansijskog tržišta i bankarskog sektora, ocenio je on, i dodao da u ostalom delu privrede ne očekuje neke bitnije promene u saradnji Grčke i Srbije.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana