Za kravu džabe `kasko` osiguranje

Objavljeno: 21.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Poljoprivrednici koji od države dobiju pripolodne junice, ubuduće neće morati da plaćaju godišnje osiguranje na njih koje su do sada plaćali od momenta preuzimanja.

Naime, sredinom prošle godine prvi kontingent priplodnih junica iz Nemačke stigao u Srbiju i počela besplatna raspodela grla. Prema rečima dr Miroslava Marinkovića, veterinara iz Svilajnca i lokalnog funkcionera, osiguranje grla u transportu od Nemačke do Srbije i za vreme karantina u našoj zemlji platila je država i lokalne samouprave, a od preuzimanja junica osiguranje plaćaju novi vlasnici. 

- Stočari plaćaju godišnje osiguranje 11.000 dinara po grlu. Za slučaj da mu strada tele, dobiće odštetu 400 evra, a za eventualno uginuće krave 2.000 evra. Niko od dobitnika junica nije imao primedbi na ovakav ugovor - kaže Marinković. 

Kako Novosti pišu, poljoprivrednici ubuduće neće morati da plaćaju čak ni taj "kasko" od 11.000 dinara, već će trošak subvencionisati država kada su u pitanju grla nabavljena preko Ministarstva poljoprivrede. Za poljoprivrednike koji su na drugi način nabavili stoku, obezbeđene su subvenciju za osiguranje od 60 odsto.

Vuksan Marković, stočar iz sela Subotica, zadovoljan je junicom koju je dobio. Muško tele će da tovi i tu vidi mogućnost za zaradu, a Dragiša Nikolić i dr Vladan Rajković, stočari iz Svilajnca, osim što su dobili po jednu junicu, svoje farme su uvećali kupovinom na kredit novih grla - prvi je kupio još četiri, a drugi tri junice. Sve su se već otelile. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana