Grčka: O kolapsu evro-zone ne žele ni da misle

Objavljeno: 20.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Grčka je izabrala i to je bar donekle smirilo haos u toj zemlji, ali i na međunarodnim berzama. Ipak, ono što se može videti i čuti, recimo na njujorškoj berzi, daleko je od nekakve euforije.

Grčka je preživela samo da bi nekog drugog dana potonula, tako piše, samo dan posle izbora u Grčkoj, novinska agencija Blumberg. Sličan ton dopire i iz finansijskog distrikta u Njujorku. Nikolas Kolas, glavni strateg investicione grupe „Konvegeks“ sa Volstrita kaže da se oseća kao američki turista na proputovanju po Evropi:

- Sedam zemalja za sedam dana. U utorak Španija, u sredu Italija. Na tržištima kapitala vlada zabrinutost zbog te ture po evropskim metropolama, zato što još ništa nije rešeno - istakao je Kolas.

Minulih dana je u finansijskoj štampi kružila reč „haos“. Sve centralne banke sveta pokazale da su spremne za borbu. Od Banke Japana, preko Engleske banke, do Švajcarske ili drugih centralnih banaka u Evropi – svi su pričali o koordiniranim akcijama, ako Grčka bude gurnula u haos finansijska tržišta. To se ipak nije desilo. Luis Sansenti već 25 godina radi na berzi. S obzirom na ishod izbora, momentalna, masivna intervencija centralnih banaka sada je malo verovatna: „Šta će sada raditi Emisiona banka? Eventualno će federalna emisiona banka malo sačekati…“

Zarada u skladu sa očekivanjima

Niko na Volstritu izgleda da nije posebno srećan. Trgovac Stiven Gujlfojle, koji je inače još aktivan u američkoj vojnoj mornarici, nije bio mnogo iznenađen:

- Još protekle nedelje nagoveštavalo se da će u Grčkoj pobediti konzervativci. U skladu sa time je i zarada - rekao je Gujlfojle.

Indeks „Dau Džons“ je samo u protekle dve nedelje porastao za 650 poena. Međutim, Stiven ukazuje i na probleme u Španiji i Italiji. Zbog toga je optimizam pre bi se moglo reći – umeren.

Rezultatima izbora dobilo se na vremenu. A o kolapsu evro-zone niko ni onako ne želi da razmišlja.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana