Hoće li evro preživeti nacionalizam

Objavljeno: 20.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Business Insider

Evropska dužnička kriza je na mnogim od nedavno održanih parlamentarnih izbora u zemljama širom Evrope pokazala rastuću podršku ekstramnom nacionalizmu.

Tako je u grčkoj desničarska partija Zlatna zora došla do oko sedam odsto glasova i mesta u parlamentu. 

Istovremeno je druga najjača snaga u parlamentu leva koalicija Siriza koja je takođe nastupala sa snažnom nacionalnom retotikom.

U Francuskoj se radikalni Nacionalni front upravo domogao parlametarnih mesta nakon decenija izostanka, dok su u Finskoj Pravi Finci treća po snazi partija.

Na pitanje šta je uzrok pojave nacionalizma, ekonomista UBS banke Pol Donovan odgovara da razlog leži najviše u dve stvari.

Prvo, njihovi glasači ne dolaze sa dna socijalne lestvice već su u pitanju ponajviše oni koji "imaju nešto da izgube" i smatraju da su zbog toga posebno ugroženi. Takođe, oni se protive i imigraciji i predstavljaju strance kao pretnju ekonomskom i kulturnom sistemu.

Donovan kaže da je najozbiljnija posledica rastućeg uticaja nacionalističkih struja to što će učiniti evropsku krizu težom za rešavanje. Uz to, i evro se kao zajednička valuta nalazi pod rizikom.

- Da bi evro držao pod kontrolom ove sentimente trebalo bi izbeći to da 'nemački novac ide Grcima', već da jednostavno bogatiji građani Evrope pomažu svoje siromašnije sugrađane - smatra on. 

On, na kraju, upozorava da bi "negovanje" nacionalističkih osećaja moglo da ugrozi kompetitivnost i produktivnost evropske ekonomije i to u trenutku kada bi se za to platila "nezanimarljiva" ekonomska cena. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana