Ko može da se nada poslu u Nemačkoj?

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Nemačkoj nedostaje nekoliko stotina hiljada inženjera, matematičara i informatičara. O tome kolike su šanse da stručnjaci ovih oblasti dođu do posla u Nemačkoj, govori Goran Barić iz konsultantske kompanije Michael Page.

U Nemačkoj, zemlji koja se proslavila svojim izumima, u ovom trenutku čak oko 100.000 inženjerskih radnih mesta nije popunjeno. Preduzeća očajnički traže stručnjake, na tržištu rada vodi se pravi rat za mladim talentima:

- To mogu 100% da potvrdim. I to najviše osećamo u inženjerskoj i IT-branši. Ne radi se dakle o medijskoj propagandi, već o nemačkoj realnosti - kaže Goran Barić.

Zbog manjka inženjera Nemačka privreda je u prošloj godini izgubila oko osam milijardi evra prihoda. On ugrožava kontinuirani rast i zbog toga je vlada Nemačke nedavno olakšala pritisak privrede dolaskom mladih stručnjaka:

- Najvažnija je kvalifikacija, a što se tiče znanja jezika engleski je često dovoljan, prednost je naravno ako se zna i nemački.

Znanje nemačkog je prednost – ali ne i uslov

Barićeva firma Michael Page trenutno ima pune ruke posla. Po nalogu nemačkih poslodavaca, njegovi saradnici traže odgovarajuću radnu snagu. Inženjeri su danas u Nemačkoj toliko traženi da praktično mogu da biraju gde žele da rade.

Najomiljenije su kompanije čija se sedišta nalaze u metropolama sa visokim stepenom kvaliteta života. Srednje velike firme iz provincije inženjere privlače atraktivnim radnim zadacima, a misli se i na njihove porodice:

- Poslodavci tako plaćaju mesto u vrtiću za decu, ulaže se u dodatno obrazovanje i stručnjaka, a i njihovih supruga, pomaže se u pronalasku kuće, organiziraju se klubovi za bračne drugove, a sve sa ciljem da u novoj sredini brzo organizuju život.

Na nemačkom tržištu rada nedostaju i elektrotehničari, mašinci, arhitekate i matematičari. Najgore je ipak stanje kod inženjera: - Ranije smo za neko radno mesto firmama mogli da predstavimo po pet-šest kandidata, a danas smo sreći kada im možemo predstaviti samo jednog - kaže Barić.

Zemlja u kojoj teku med i mleko?

Manjak radne snage u Nemačkoj ne mogu da pokriju pridošlice iz drugih zemalja Evropske unije. Goran Barić se zato nada da će Nemačka uskoro u potpunosti otvoriti tržište rada i za specijaliste iz ostatka sveta.

Ipak upozorava da ne treba gajiti iluzije o Nemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mleko, gde se zarađuju basnoslovne svote i vozi službeni auto.

- To bi bilo lijepo. Takve mi je priče pričao i moj otac koji je kao gastarbajter iz BiH stigao u Nemačku početkom 60-ih godina. To naravno ni tada nije bila istina, baš kao što ni sada nije. Mnogi se ljudi iznenade da se u Nemačkoj radi ceo dan i da privatni život pati. Ne želim nikoga da obeshrabrujem, ali u Nemačkoj se mora biti izuzetno talentovan i kvalifikovan da bi se dobila šansa da se zaradi za takav život-  kazao je Barić.

50.000 evra bruto godišnje

Barić napominje da visokokvalifikovani stručnjaci sa univerzitetskom diplomom u ruci i sa dve-tri godine radnog iskustva u Nemačkoj, zavisno od kvalifikacije i branše, mogu da računaju godišnju platu od oko 50.000 evra bruto i sa najmanje 24 dana godišnjeg odmora.

To je, zaključuje Barić, super-paket s kojim se u Nemačkoj može jako dobro živeti.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana