Šoškić: Treba da se ponosimo dinarom

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Frankfurtske vesti

Iako im je bilo teže nego nama danas sa dinarom, Španci, Italijani i Grci su svoje valute koristili u svim transakcijama, što bismo i mi morali da radimo, poručio je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. 

- Ne smemo da zaboravimo da je Velika Britanija u EU, a ima funtu. Danska je u Evropi, ima svoju krunu, Švedska je takođe zadržala svoju valutu, kao i Češka, Poljska, Mađarska. Tek kad postanemo punopravna članica u EU, sledi drugi korak, a to je ulazak u Evropsku monetarnu uniju, u sistem evrozone. To nije tako blizu, a do tada imamo sopstvenu valutu na koju treba da budemo ponosni -  objasnio je on za frankfurtske "Vesti".

Ističući da bismo, kao i sve druge zemlje, trebali da budemo ponosni na svoju valuta, on je dodao da bi trebalo da je koristimo što više, ne samo kao sredstvo plaćanja, nego i kao sredstvo obračuna.

- Okolnosti korišćenja dinara danas su mnogo povoljnije nego što su bile, recimo, u slučaju španske pezete, italijanske lire ili grčke drahme pre desetak ili dvadesetak godina, a ti su narodi svoju valutu ponosno koristili u svim transakcijama, i kao sredstvo plaćanja, kreditiranja i štednje, što bismo mi trebali da radimo sa dinarom -poručio je Šoškić.

Odsustvo poverenja u dinar, prema njegovim rečima, datira još od početka devedesetih godina kada smo imali hiperinflaciju, jednu od najvećih u svetu.

- Taj trag nepoverenja, na žalost, još je uvek tu, iako danas inflacija nije visoka. Finansijski sistem dinara je stabilan, a još ga ne koristimo kao svoju monetu, jer mnogi ljudi štede u drugim valutama - kazao je guverner.

Upitan kolika bi danas trebalo da bude plata u Srbiji Šoškić je ocenio da ona treba da iznosi onoliko koliko je zaradimo.

- Jedan od glavnih problema, ne samo kod nas, nego i u Evropi, je što su države zajedno sa građanima, trošile više nego što su stvarale, a to kreira javni dug u zemlji. Takvo ponašanje nije održivo ni na nivou domaćinstva, pa ni na nivou države. Dakle, mora se trošiti i primati kroz platu samo ono što se realno zaradi - zaključio je on. 

Dinar je danas jači prema evru za 0,6 odsto i srednji kurs dinara iznosi 115,5175 dinara za jedan evro. Po zvaničnom srednjem kursu NBS (www.nbs.rs), evro košta oko 70 para manje nego juče kada je kurs bio 116,2111 dinara za jedan evro. Na mesečnom nivou dinar je prema evru oslabio za 1,9 odsto, od početka ove godine za 9,4 odsto, a na godišnjem nivou za 12,5 odsto.  Centralna banka je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno milijardu i 288,8 miliona evra da bi podržala dinar. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana